Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 28.05.2015. 18:00

Ključni tržišni konkurenti s Crnog mora

Razvoj useva u Ukrajini napreduje velikom brzinom. Stoga se toj zemlji prognozira svetla budućnost na tržištu pšenice. Neizvesnost u vezi s izvoznim carinama i dalje je glavna tema ruskih proizvođača. Na kanadskim poljima - mesto uljane repice zauzimaju druge, atraktivnije kulture.

Foto: depositphotos.com,
  • 83
  • 4
  • 0

Razvoj ukrajinskih useva napreduje velikom brzinom, a u tome je važnu ulogu odigralo i vreme koje je pomoglo u ključnim fazama rasta. Stoga se Ukrajini prognozira svetla budućnost na tržištu pšenice. Neizvesnost u vezi s izvoznim carinama i dalje je glavna tema ruskih proizvođača. Iako će mehanizam carina verovatno biti minimalan, on zavisi i od kretanja valuta, ali i stanja useva.

Na kanadskim poljima - mesto uljane repice zauzimaju druge, atraktivnije kulture s boljim ekonomskim prognozama.

Povećan potencijal ukrajinske pšenice

Umerene temperature i nedavne padavine pomogle su ukrajinskoj žetvenoj prognozi u sezoni 2015. Ministarstvo poljoprivrede predviđa ukupnu proizvodnju od 60 Mt, što je za 2 Mt više nego ranije, ali ipak ispod količine od 63,8 Mt iz sezone 2014. Polovina nedavnog povećanja prognoze proizvodnje žitarica u 2015. godini može da se pripiše prognozama za pšenicu kojoj se predviđa prinos od 21 Mt.

Razvoj ozimih useva procenjen je na 3 - 5 dana ispred proseka, kada počinju faze razvoja osetljive na vlagu. Ukrajina će biti važan tržišni igrač u izvozu pšenice naredne sezone. Ona će imati ulogu u 7 % svetskog izvoza - procenjuje američko ministarstvo poljoprivrede. Kao rezultat toga, uslovi useva će u toj zemlji u predstojećim sedmicama ostati pod nadzorom, dok politička situacija doliva ulje na vatru.

Crno more ostaje ključni tržišni konkurent?!

Prošlonedeljno ukidanje carine na izvoz ruske pšenice omogućilo je pad ruskih izvoznih cena. Iako još traje neizvesnost izvoznih carina, koje će biti uvedene od 1. jula - mehanizam se i dalje razvija. Nezvanični podaci ukazuju na to da će taj pad verovatno biti minimalan. Međutim, na korišćenje mehanizma mogli bi da utiču uslovi ruskih useva i vrednost rublje.

Dok se u tom regionu predviđa niža proizvodnja pšenice, u sezoni 2015/16, ukupne zalihe će i dalje biti iznad onih u sezoni 2013/14. To nagoveštava da će se žestoka konkurencija iz regiona na ključnim izvoznim tržištima u severnoj Africi verovatno nastaviti i sledeće sezone - potencijalno na štetu izvoza Evropske unije. Zaista, analitičari Strategie Grains-a predviđaju da će izvoz EU biti za 3,6 Mt manji od prognoziranog rekorda ove sezone.

Bolji izgledi za kanadsku repicu

Dok je namera američkih poljoprivrednika da seju soju i dalje, s razlogom, jaka, kanadska uljana repica pati od nepovoljnih ekonomskih uslova. Najsvežije prognoze površina posejanih uljanom repicom, u sezoni 2015/16, pokazuju da su smanjene za više od 0,5 Mha, na 7,9 Mha. Razlog je relativno više atraktivnih kultura koje se vraćaju na polja i tako zauzimaju mesto repice.

Uz malo promena u predviđanjima prinosa, prognoza proizvodnje u drugom po veličini svetskom proizvođaču nakon EU, smanjena je za 1,1 Mt, na 14,9 Mt. Kanada je daleko najveći svetski izvoznik repice, uz izvoz koji se već sada predviđa na 8 Mt, za razliku od prejašnjih 8,4 Mt. Međutim, ne očekuje se tako oštar pad ukupne tražnje, ni domaće, niti strane, kao pad proizvodnje. To dalje daje mogućnost za značajno pooštravanje u svetu deonica.

Iako su neki tražioci dovoljno fleksibilni da zamene repicu nekom drugom uljaricom, to bi moglo da ima značajno uplitanje za one koji su naročito osetljivi na globalnu situaciju u vezi sa uljanom repicom. Dok su cene trenutno opterećene dovoljnim zalihama uljarica i očekivanjima nastavka snažne proizvodnje soje na globalnom nivou, kanadske zalihe upućuju na dugoročnu podršku globalnoj vrednosti uljane repice.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @lifede


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište Uljana repica SAD Kanada Ukrajina Afrika Izvozne obveze Crno more Svetski izvoz Politička situacija Analitičari Zalihe repice


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."