Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno poljoprivredno zemljište
  • 07.09.2016. 13:30

Knjiga polja rešava podzakup

Kako je moguće da zakupac državnog poljoprivrednog zemljišta nema ni jedan račun (gorivo, seme, pesticidi, đubrivo), ni mehanizaciju, ne plaća usluge, a obrađuje 100 ha državnih oranica?

  • 3.875
  • 774
  • 0

Kao deca, bar mi nešto stariji, smo bez daha gledali filmove u kojima Gari Kuper izlazi sam pred bandu konjokradica. I novija filmska produkcija često ekranizuje "pobedu malog čoveka protiv sistema". Zašto? Pa jednostavno, ne možeš a da ne "navijaš" za nekoga ko pobeđuje truli sistem. Međutim, priča koja sledi nije film. A mogla bi da bude, ako ništa drugo, bar dokumentarac.

Nemaju račune za seme i gorivo a obrađuju 100 ha zemlje

Junak naše priče je agronom Miloš Janjatov, iz Novog Kneževca. Njegova setvena struktura je ratarska: ječam, soja, suncokret i kukuruz. Obrađuje 40-50 ha svoje, ali i zemlje u zakupu, koju uzima od privatnih lica. Godine 2013. Janjatov je pokušao da zakupi državno zemljište, ali bez uspeha. Tada počinje njegova borba za pravednije izdavanje državnog zemljišta. Desetine poziva, dopisa opštini, Ministarstvu poljoprivrede i rezultati su najzad počeli da pristižu. Poljoprivredni inspektori su na terenu utvrdili mnoštvo zloupotreba, a navešćemo samo dva primera. Nije na odmet pomenuti i to, da se čitava dokumentacija koja potkrepljuje ove tvrdnje nalazi kod Miloša Janjatova, a i moja malenkost je dobila kopiju - za svaki slučaj.

Dokumentacija o malverzacijama sa zemljištem

Prvi slučaj: Na osnovu prijave poljoprivrednom inspektoru, u Novom Kneževcu, sprovedena je kontrola zakupaca poljoprivrednog zemljišta. Zemljište obrađuju dva brata i sin, dakle, tri osobe. Oni su zakupili ukupno 220 ha državnog zemljišta. Nijedno kontrolisano lice poljoprivrednom inspektoru nije prikazalo račune za naftu (evrodizel ili gasno ulje), a kako kažu, račune su izgubili. Izgubili su račune za obradu 220 ha zemljišta? To je gotovo 15.000-16.000 litara nafte! Nemoguće! Račune za naftu ova tri lica nemaju jer jednostavno oni ne obrađuju to zemljište, već su ga izdali u podzakup. Taj predmet je upućen Upravi za trezor, na dalje postupanje.

Drugi slučaj: Na osnovu prijave poljoprivrednom inspektoru kontrolisan je još jedan zakupac. Na zahtev inspektora, kako tvrdi Janjatov zajedno sa zakupcem izlaze na teren, ali zakupac ne zna gde mu se nalaze zakupljene parcele, pa pred inspektorima pokazuje na tuđu parcelu. Mehanizaciju za obradu 100 ha zemljišta ne poseduje, nema račune za naftu i seme, a ugovore o proizvodnji, takođe ne poseduje. Tako da je i taj predmet poslat Upravi za trezor na dalje postupanje.

Inače, reč je o kontrolama iz jula 2015. godine, objašnjava Janjatov. Da lokalne samouprave striktno insistiraju na preciznoj evidenciji u knjizi polja, po novom Zakonu, za mnoge zakupce bi status registrovanog poljoprivrednog zemljišta bio prošlost.

Striktna kontrola knjiga polja rešava problem podzakupa

Naš sagovornik pozdravlja načelno-verbalnu orijentaciju države da se obračuna sa uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i svim slučajevima kršenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Na osnovu ličnog iskustva Janjatov smatra da lokalne samouprave u većini slučajeva nisu stručne za posao koji se od njih očekuje. U komisijama koje su zadužene za rešavanje ovog pitanja osim struke, nedostaju osnovne moralne i ljudske vrednosti.

Zakupci državnog zemljišta obavezni da vode knjigu polja

"Opština je prema zakonu formirala komisiju, ali nije imenovala diplomiranog inženjera poljoprivrede koji overava knjige polja. Komisija se ne sastaje i ne radi apsolutno ništa, a vreme prolazi", ističe Janjatov. Kako tvrdi iz lokalne samouprave poručuju da je Ministarstvo poljoprivrede reklo da ne moraju da se vode knjige polja, odnosno drugim rečima da zakon baš i ne mora da se poštuje.

"Ko je to rekao iz Ministarstva poljoprivrede niko ne zna! Napismeno to u lokalnoj samoupravi ne postoji! Siguran sam da u ovom momentu knjigu polja, kao kontrolni element, nema 90-95% zakupaca poljoprivrednog zemljišta. Takođe, znam da od tog broja 50-60% neće ni moći da je ima iz prostog razloga što su zakupljeno poljoprivredno zemljište izdali u podzakup i tako prekršili Zakon o poljoprivrednom zemljištu, član 62, stav 2", napominje na kraju razgovora Miloš Janjatov.

Izvedeni određeni zaključci

Nakon višegodišnjeg, nadam se ne sizifovskog posla, što bi značilo da bi ovaj galimatijas dobio epilog, naš sagovornik je izvukao i određene zaključke. Prenosimo ih u originalu:

  • Lokalne samouprave ne žele da primenjuju Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
  • Lokalne samouprave se, nažalost, i dalje ponašaju bahato, nedisciplinovano i neprofesionalno. Do kada će to biti tako, videćemo! Država propisuje zakone, a lokalna samouprava je dužna da ih sprovodi.
  • Poljoprivrednih inspektora na terenu nema dovoljno.
  • Ministarstvo finansija - Uprava za trezor se previše meša u poslove Ministarstva poljoprivrede za koje nije profesionalno osposobljena.
  • Uprava za poljoprivrednu inspekciju, Uprava za poljoprivredno zemljište i Uprava za agrarna plaćanja nemaju koordinaciju. Osim što su fizički razdvojeni, očigledno je da ne komuniciraju dovoljno, kako bi u procesima kontrole radile na istom predmetu.
  • Uprava za poljoprivredno zemljište navodno ne zna oblik pomenute knjige polja.
  • Knjigu polja izdao je Institut za primenu nauke u poljoprivredi, iz Beograda, uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede. Dakle, ona postoji i kao takva može se odmah primeniti.

U Republici Srbiji povodom pitanja poljoprivrednog zemljišta postoji jasan i definisan Zakon, šta i kako mora da se radi. Međutim, postavlja se pitanje: Ima li ko da ga sprovede, odnosno da li želi da ga sprovodi?

Savet nadležnim državnim organima

Ovo goruće pitanje može da se reši na taj način da ljudi poput Miloša Janjatova ne ispadnu Don Kihoti, a opet, s druge strane, da i čelnici zaduženi za agrar "navedu vodu na svoju vodenicu". Svedoci smo da su u poslednjih mesec dana Glamočić, Nedimović, Radojević u javnim nastupima pokazali energiju i odlučnost da probleme u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta reše. Da sam, kojim slučajem, član njihovog tima, zadužen za odnose sa medijima, sazvao bih konferenciju za novinare i pustio rečitije poljoprivrednike poput Miloša Janjatova da izlože problem, ali što konkretnije i sa dostupnim podacima. Na kraju bih samo dodao: ovo ćemo da rešimo, a korist za sve bi bila mnogostruka.

Rezultate rada na rešavanju ovog problema ćemo videti uskoro. A pokazatelj će nam između ostalog biti i to da li će se knjiga polja uopšte pominjati.


Tagovi

Miloš Janjatov Zakup Podzakup Državno Zemljište Novi Kneževac Glamočić Nedimović Radojević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]