Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednički kombajn
  • 09.09.2015. 14:30

Krunjenje kukuruza na njivi efikasno, ali skupo

Stočari iz evropskih zemalja organizuju siliranje zajednički kupljenim, samohodnim kombajnom velikog kapaciteta i objedinjavanjem traktora i prikolica u tolikom broju da omoguće neprekidan rad kombajna.

  • 843
  • 16
  • 0

Savremeniji način berbe kukuruza je branje i krunjenje na samoj njivi. Za taj način branja kukuruza koriste se žitni kombajni sa specijalnim hederom za otkidanje klipova.

Dobijeno sirovo zrno, moguće je uskladištiti na duže vreme. Takav način branja i skladištenja kukuruza vrlo je efikasan, ali i skup. Prednost je ta što je celi proces mehanizovan, a delimično i automatizovan.

"Korišćenje suvog zrna najrašireniji je način kod nas, a nastupa u vreme kada je vlaga zrna takva da se berbom postižu najviši prinosi uz najmanje gubitke zbog lomljenja ili poleganja biljaka, spontanog ispadanja klipova iz komušine i otpadanja zrna s klipova pri njihovom otkidanju.

Sadržaj vlage mora se spustiti do 13 %

Put kukuruznog zrna od polja, preko sušare do silosa!

U pobranom zrnu, ako se berba obavlja kombajnom, treba da bude mali procenat oštećenih zrna. Vlaga zrna od 25 do 28 % najpovoljnija je za berbu na ovaj način, kod većine hibrida. Pobrano zrno mora da se suši toplim vazduhom u sušarama da bi mu se sadržaj vode spustio na najviše 13 %, nakon čega se može sigurno čuvati u skladištima i silosima“ ističe Dario Padro, agronomski stručnjak.

Tehnički detalji u vezi sa siliranjem

Kod branja silažnog kukuruza preporučuje se podešavanje dužine reza od 4 do 10 mm. Kraći rez omogućuje bolje gaženje i sabijanje biljne mase, te lakše varenje kod preživara. Produženjem reza preko 9,5mm, ne povećava se kapacitet silažnog kombajna, niti se smanjuje specifična potrošnja snage i goriva. Stoga je preporučljiva dužina reza na 4,6 ili 9,5 mm. Zbog naznačenih visokih kapaciteta mašina, glavni problem kod siliranja je organizacija prihvatanja silažne mase od kombajna i njenog prevoza do silosa.

Zašto se u Evropi silira brže, jednostavnije i jeftinije?

Za jedno gazdinstvo sa 50 do 100 mlečnih krava, siliranje se obavlja tokom jednog dana.

"Da bi to jednostavnije rešili, poljoprivrednici evropskih zemalja organiziraju siliranje zajednički kupljenim samohodnim kombajnom vrlo velikog kapaciteta i objedinjavanjem traktora i prikolica, odnosno prevoznih sredstava, u tolikom broju da omoguće neprekidan rad kombajna. Za jedno gazdinstvo sa 50 do 100 mlečnih krava, siliranje se obavlja tokom jednog dana. Gaženje se nastavlja noću, a sledećeg jutra silos se horizontalno zatvara.

Organizacioni nedostaci usitnjenog poseda

Takvom organizacijom siliranja uklonjeni su svi organizacioni nedostaci usitnjenosti poljoprivrednih poseda i omogućeno je korišćenje mašina visokog kapaciteta, te najvišeg kvaliteta i najniže cene rada. Deo kukuruza namenjen za ishranu stoke, najracionalnije je koristiti u obliku silaže.

Tako se pojeftinjuje proizvodnja stočne hrane po jedinici površine. Kukuruz upotrebljen u obliku silaže ima gotovo 50 % veći prehrambeni efekat nego kukuruz u obliku suvog zrna", kaže Padro i dodaje da se dobrim podešavanjem na univerzalnom žitnom kombajnu, uspešno može dobiti mešavina mlevenog zrna i klipa kukuruza, ali bez listova komušine. Svinje nisu preživari i komušinu ne mogu svariti, za razliku od junadi ili bilo koje druge kategorije goveda, kojima ona ne smeta.

Vaše ruke i životi vredniji su od kukuruza

A ovo ne zaboravite ni na trenutak. Zbog priličnog broja poljoprivrednika koji svake jeseni stradaju na beraču ili trebilicama, podsećamo da se aktivnosti na tim mašinama smeju obavljati samo za vreme mirovanja radne mašine i traktora. Sve ostalo je ruski rulet.


Tagovi

Svinje Junad Prinosi Branje Mlečne krave Goveda Heder Evropske zemlje Suvo zrno Klip kukuruza Sušare Krunjenje Žitni kombajni Sirovo zrno Oštećena zrna Dario Padro Silažni kukuruz Mleveno zrno Listovi komušine Preživači Stradanja na be


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.