Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 14.07.2015. 09:00

Kukuruz - odlučujući faktor sezone 2015/2016

Nastavlja se suvo i toplo vreme širom Evropske unije i Kanade. Očekuje se najniži prinos kukuruza pa se pretpostavlja da će i zalihe stočne hrane biti nešto manje. Visoke cene uljane repice stabilnije su od cena soje.

Foto: depsoitphotos.com,
  • 647
  • 34
  • 0

Nastavlja se suvo i toplo vreme širom Evropske unije i Kanade. Očekuje se najniži prinos kukuruza, pa se pretpostavlja da će i zalihe stočne hrane biti nešto manje s obzirom na njegov udeo u proizvodnji. Rumunska pšenica pokrenula je izvoznu EU kampanju, ali pitanje je da li će moći da se zadrži konkurentnost nakon žetve ruske pšenice?

Visoke cene uljane repice stabilnije su od cena soje čija je vrednost verovatno kratkoročna jer je rod u ovoj sezoni dobar, a očekuje se i prenos prošlogodišnjih zaliha. U Velikoj Britaniji ove godine manje je područje pod pšenicom i uljanom repicom, a ječam osvaja sve više površina.

Čeka nas smanjenje zaliha stočne hrane

Tržište žitarica bilo je užareno prošle nedelje, naročito na području Evrope i Kanade, jer kako padaju procene prinosa kod useva koji čekaju žetvu, tako brige rastu. Međutim, globalna ekonomska nesigurnost baca senku na buduća kretanja, a vrednost unapred ugovorenih cena stočne pšenice za kraj 2015. godine prognozirana je za 2,50 £/t niže.

Moguće je smanjenje zaliha stočne hrane u sezoni 2015/16 jer se očekuje najniži rod kukuruza još od 2010. godine, a zalihe su nešto manje od očekivanih. Dok sadašnje prognoze upućuju na dobro snabdeveno tržište žitarica, trenutno uspavani vulkan kukuruza koji čeka erupciju, predstavlja dugoročni rizik. Prinosi kukuruza će biti ključni za određivanje zaliha žitarica, pa se pažljivo prate vremenski uslovi u julu.

Izvozna kampanja Evropske unije u sezoni 2015/16 dobro je počela egipatskom ponudom. Tamošnja organizacija za snabdevanje države strateškim resursima GASC (General Authority For Supply Commodities) kupila je 60 Kt rumunske pšenice za 212,47 $/t. Ovo je potuklo mnoge ruske ponude. Biće zanimljivo posmatrati da li će Evropa uspeti da održi konkurentnost u trenutku kada ruska žetva dostigne vrhunac. EU je izdala rekordnu količinu izvoznih dozvola za 31,3 Mt pšenice u sezoni 2014/15.

Podrška cenama uljane repice

Potencijalno dobra kretanja cena na tržištu uljarica nastavila su se i protekle sedmice. Cene uljane repice dobile su podsticaj, za razliku od vrednosti soje, čiji je trenutni sjaj moguće kratkog veka. Tako tržište uljane repice ima više sigurnosti da zadrži sadašnje kretanje cena. Američke zalihe soje su u junu bile za 54 % više nego prošle godine. Tako da se očekuje prenos zaliha iz sezone 2014/15. Južnoameričke zalihe soje bile su za 23 % više, pa globalno posmatrano zalihe soje izgledaju izdašno.

Ipak, postoji i doza zabrinutosti za uljanu repicu. Suvi vremenski uslovi u EU i Kanadi doveli su do slabijih prognoza prinosa. Od maja su se unapred ugovorene cene te uljarice u Kanadi popele do 94 CAD/t (48 £/t), a to je dovelo do podrške evropskim i britanskim cenama.

Ječam gura pšenicu van igre

Analize setvenog područja pokazuju da je u Velikoj Britaniji došlo do 2 %-nog pada na ukupnom području žitarica i uljarica za žetvu u 2015. godini (3,72 Mha). Površine pod pšenicom i uljanom repicom manje su nego u 2014. godini, dok su povećane površine pod prolećnim i ozimim ječmom. Područje na kojem je posejana zob prilično je nepromenljivo. Promene u usevima odražavaju promene u ekonomskim i agronomskim trendovima. Međutim, postoje i regionalne razlike. U Engleskoj, veća područja pod ječmom neutrališu manje površine pod pšenicom i uljanom repicom. U Škotskoj, s druge strane dolazi do smanjenja površina pod ječmom koje se zamenjuju pšenicom. Na 258 Kha, škotski usevi prolećnog ječma najniži su još od 2010. godine.

Englesko područje pod pšenicom biće manje za 3 % nego u 2014. godini, na 1,87 Mha. Posledično, osim ukoliko prinosi ne budu veći od prošlogodišnjih, proizvodnja pšenice u 2015. godini će biti niža. Veća količina zaliha ipak može da poboljša dostupnost engleske pšenice.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depsoitphotos.com, @photography33


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Berza Kukuruz Soja Konkurentnost SAD Ptičji grip Irak Perad Pad cena Egipat Ukrajina Svetsko tržište Stočna pšenica Ruska pšenica Istočna tržišta


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.