Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavirint u kukuruzu
  • 02.10.2016. 15:00

Na polju kukuruza oživele Zvezdane staze!

Polja kukuruza odnosno lavirinti u njima pretvoreni su u umetnost. Ratari ih pretvaraju u kapetana Kirka, Charlie Browna, jednoroge...

Foto: Facebook/Richardson
  • 401
  • 17
  • 0

Lavirinti u kukuruzu sve su popularniji ali i sve zanimljivijeg izgleda. U Americi ih je 1998. postojalo pedesetak, ali već 2013. firme čija je delatnost pravljenje kukuruznih lavirinata, (da, postoje i takve) napravile su više od 400. Ove firme imaju pune ruke posla, ali i neki farmeri poput Alana i Angie Treinen na svojoj njivi od 200 jutara u Lodiju, u Wisconsinu, su se odlučili za dizajniraje vlastitih lavirinata.

Kako piše modernfarmer, Treinani se kukuruznim lavirintima bave od 2001. i svake godine sve su odvažniji. Oni dizajniraju lavirint oko 35 sati, a onda ekipa od šest do osam osoba tri do četiri dana "reže" kukuruzno polje.

Jednorozi, nindža mačići, Zvezdane staze

"Uvek se pitamo - kakav će dizajn biti ove godine? I uzbuđenje je veliko. Naravno, trudimo se da napravimo nešto unikatno, zanimljivo i sadržajno, o čemu će se odmah govoriti", kaže Angie. Ove su godine polje kukuruza odnosno lavirint pretvorili u jednoroga i mnoštvo slatkih životinjica. "Jednorozi su super, ali ubojita beba jednoroga s nindža mačićima, kit koji nudi sladoled, beba nosoroga i srećni oblaci navode ljude da uzviknu "Šta?" i da im razloga za priču", kaže ona.

U izradi lavirinata Treinani nisu jedini. Farma u Meridianu u Idahu, na 18 jutara kukuruza napravila je lavirint u liku popularnog američkog voditelja Jimmy Fallona. Dok je većina lavirinata na površini između pet i 20 jutara, Cool Patch Pumpkins u Dixonu, California, prostire se na 63 jutra! Ovaj lavirint završio je u Ginisovoj knjizi rekorda, ali je doveo i do brojnih poziva posetilaca hitnim službama jer mnogi nisu znali pronaći put kako da izađu iz lavirinta!

Ovogodišnje obeležavanje pet decenija Charlie Browna i Snoopyja bila je inspiracija nekolicini farmera kao i neizbežne Zvezdane staze! Kapetan Kirk i Spock kao i brod Enterprise koji takođe obeležavaju pola veka postojanja, oživeli su na farmi Richardsonovih u Spring Groveu u Illinoisu.

Foto: Facebook/Richardson "World's Largest" Corn Maze


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!