Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO soja
  • 27.07.2016. 17:30

Odobrena GMO soja - pobeda velikih kompanija?

Evropska komisija omogućila Pirovu pobedu multinacionalnih kompanija?

Foto: simazoran, bigstockphoto.com
  • 1.117
  • 55
  • 0

Evropska komisija je krajem prošle nedelje, uprkos prigovoru Evropskog parlamenta, donela tri odluke kojima se na 10 godina odobrava stavljanje u promet proizvoda koji sadrže genetski modifikovanu soju, sastoje se ili su proizvedeni od nje.

Parlament je Evropskoj komisiji uputio Prigovor ukazavši na rizik primene tih sorti genetski modifikovane soje jer se prednost u gajenju ostvaruje samo ako se ta soja upotrebljava s određenim vrstama sredstava za zaštitu bilja kojima je aktivna materija glifosat.

GMO soja odobrena na 10 godina

Kod genetski modifikovane soje eksprimirani su proteini koji uzrokuju toleranciju na herbicide koji sadrže glifosat. Prema mišljenju nekih poslanika, Evropa raspolaže resursima koji omogućavaju proizvodnju dovoljne količine hrane za životinje koja nije GMO. To se naročito odnosi na srednje i istočne delove Evrope. Tako bi bila smanjena zavisnost poljoprivredne proizvodnje od uvoza GMO soje iz Severne i Južne Amerike i osigurao ravnomerni razvoj poljoprivrede na teritoriji cele Evrope.

Podsećamo, Međunarodna agencija za istraživanje raka, Agencija Svetske zdravstvene organizacije specijalizovana za rak, je još 20. marta 2015. godine, glifosat uvrstila u kategoriju materija koje su verovatno kancerogene za čoveka, a 4. marta 2015. godine kalifornijska Kancelarija za procenu ekološke opasnosti za zdravlje (OEHHA), takođe, je izdala obaveštenje o nameri dodavanja glifosata na popis hemikalija, u toj saveznoj državi, za koje je poznato da izazivaju rak.

Foto: simazoran, bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

GMO Soja Odluka Parlament Evropska komisija Glifosat


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."