Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 15.09.2015. 13:10

Počela berba kukuruza u Rasinskom okrugu

Na području Rasinskog okruga počela je berba kukuruza, a prvi podaci pokazuju da se prinosi kreću od 3,5 do 4,5 t/ha

Foto: depositphotos.com
  • 162
  • 6
  • 0

Na području Rasinskog okruga počela je berba kukuruza, a prvi podaci pokazuju da se prinos kreće od tri i po do četiri i po tone po hektaru, dok je u godinama u kojima su vremenski uslovi bili dobri, iznosila oko pet tona, rečeno je u kruševačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi.

Najpre berba hibrida sa kraćom vegetacijom

"Poljoprivrednici najpre beru hibride sa sa kraćom vegetacijom, koji su sazreli, a berba će u punom jeku biti za nekoliko dana", kazala je savetnica za ratarstvo Radojka Nikolić, dodajući da trenutni vremenski uslovi, toplo i sunčano vreme, pogoduju berbi, odnosno ubrzavaju sazrevanje.

Procena je da će, zbog visokih temperatura i nedostatka padavina u julu i avgustu, prinos kukuruza u Rasinskom okrugu biti smanjen za 20 do 40 odsto, u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera. Nikolićeva je navela da je zrno zadovoljavajućeg kvaliteta, odnosno nije šturo, te da se smanjenje prinosa odnosi na to da su klipovi manji i nisu do vrha ispunjeni zrnom.

Pre skladištenja pripremiti skladišni prostor

U kruševačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi podsećaju da pre unošenja kukuruza, odnosno lagerovanja, treba pripremiti skladišni prostor, odnosno da treba ukloniti prošlogodišnje ostatke i uraditi vlažnu dezinsekciju kojom se uništavaju insekti zaostali na raznim mestima skladišta.

Kukuruzom je u Rasinskom okrugu zasejano 40.000 hektara.

Foto: depositphotos.com; budabar


Izvori

beta.rs


Tagovi

Berba kukuruza Rasinski okrug Kvalitet zrna Prinos kukuruza Dezinsekcija skladišta Radojka Nikolić Rani hibridi