Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaćinstvo Babić
  • 29.04.2016. 17:30

Poljoprivreda kao dodatna i uspešna delatnost!

Domaćin i glava porodice, Dragan Babić je u statusu penzionera, a sin Zoran je radnik Pošte, ali to im nije smetnja da se godinama uspešno bave ratarstvom i stočarstvom.

  • 877
  • 128
  • 0

Sve je manje domaćinstava koja žive isključivo od poljoprivrede, uvek je dobro i poželjno da je bar jedan član porodice u radnom odnosu. Iako se tada računa da je poljoprivreda dopunska delatnost ona može biti itekako ozbiljna i velika. Domaćinstvo Babić iz sela Donji Grabovac je pravi primer.

Domaćin i glava porodice, Dragan Babić je u statusu penzionera, a sin Zoran je radnik Pošte, ali to im nije smetnja da se godinama uspešno bave ratarstvom i stočarstvom. "Obrađujemo oko 18 hektara zemlje, šest hektara je moje zemlje i 12 hektara je u zakupu, sejemo sve, kukuruz, lucerku, soju, držali smo ranije i baštu, ali sada zbog mnogo obaveza od povrtarstva smo odustali na neko vreme, snalazimo se da bi nešto zaradili, od plate i penzije je slaba vajda", ističe Dragan.

Zbog subvencija kasnila setva

Ova godina, kada su u pitanju ratarske kulture za Babiće nije dobro započela, prolećna setva kažu, kasni što zbog nedostatka subvencija, što zbog kiša koje su početkom prošlog meseca odložile setvu.

"Prošla godina je bila mnogo bolja, ove dosta kasnimo sa setvom, kukuruz smo posejali tek pre nekoliko dana, lucerku smo posejali, ali moramo da presejavamo zbog kore koja je uhvatila i oštetila nicanje. Mi smo u podvodnom kraju, čim padne kiša nama se stvara velika voda po njivama, a i subvencije koje nam duguju još od majskih poplava stigle su tek pre nekoliko dana", kaže naš domaćin.

Za ozbiljnu ratarsku proizvodnju neophodna je i dobra mehanizacija. Zato su u domaćinstvu Babića prisutne sve neophodne priključne mašine. Veoma važna u ovom domaćinsvu je i stočarska proizvodnja, a gaje se svinje i goveda. U oborima Babića trenutno je deset krmača i oko pedeset prasadi različitog uzrasta.

Mladi domaćin glavni pokretač

Porodica Babić
Porodica Babić

Kada su goveda u pitanju, u štalama su četiri krave i bikovi u tovu, naši domaćini svake godine utove i prodaju desetak bikova. Hrana za svinje i goveda ovde se uglavnom obezbeđuje iz sopstvene proizvodnje, a Babići imaju svoju recepturu za spravljenje hrane. "Sami gruvamo kukuruz i pravimo sve koncentrate, uzimamamo samo premikse i sami mešamo hranu", ističe mladi domaćin Zoran.

U poljoprivredi svaka radna ruka dobro dođe, ali uvek neko mora sve da pokreće i organizuje. U ovom domaćinstvu je glavni pokretač mladi Zoran Babić, njemu je rad u poljoprivredi manje teret, a više zadovoljstvo. "Volim poljoprivredu. Kada dođem sa posla odem u njivu, to je ono što me održava i što volim od malena. Teško jeste, ali mora da se zaradi. Nedavno sam proširio porodicu i dobio naslednika i nadam se da će i on voleti poljoprivredu, kao i ja", zaključuje Zoran.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Tagovi

Dragan Babić Zoran Babić Doamćinstvo Domaćini Donji Grabovac Ratarstvo Stočarstvo Goveda Prasci Bikovi


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.