Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU projekat
  • 12.10.2016. 16:00

Precizna poljoprivreda i u Rumi

Projekat Evropske unije, Apollo, ima za cilj razvoj poljoprivrede, savetodavne usluge namenjene prvenstveno, ali ne i isključivo, malim poljoprivrednim gazdinstvima. U projekat je uključeno i Udruženje poljoprivrednika iz Rume.

Foto: bigstockphoto.com/ vallio
  • 549
  • 24
  • 0

Projekat Evropske unije, Apollo, koji je u realizaciji, ima za cilj razvoj poljoprivrede, savetodavne usluge namenjene prvenstveno, ali ne i isključivo, malim poljoprivrednim gazdinstvima. Cilj je da se poljoprivrednicima ukaže na prednosti precizne poljoprivrede kroz informacione servise i da besplatno koriste podatke Opservatorije Zemlja. U projekat je uključeno i Udruženje poljoprivrednika iz Rume.

Uz Apollo obezbeđen monitoring

Servisi Apollo će pomoći poljoprivrednicima da donose bolje odluke zahvaljujući monitoringu rasta i zdravstvenog stanja useva. Pružaće im savete o tome kada treba da navodnjavaju i obrađuju parcele kao i kako da procene obim žetve. Ovi saveti treba da doprinesu većim prinosima i manjim gubicima i da time povećaju profitabilnost i konkuretnost.

Apollo projekat okuplja devet partnera iz pet država Evrope: Grčke, Španije, Austrije, Belgije i Srbije, a kombinuje primenu agronomskih veština, poljoprivrednih servisa, nauke o zemljištu, daljinskih očitavanja, Observatorije Zemlja. Konzorcijum je ponosan što je u projekat uključio dva udruženja poljoprivrednika, poljoprivrednu zadrugu Pela u Grčkoj i Udruženje poljoprivrednika opštine Ruma u Srbiji. Oni će prvi koristiti pilot i test verzije servisa. Jedan pilot projekat će se realizovati i u Španiji.

Apollo odgovara izazovima savremene poljoprivrede

Apollo odgovara nizu izazova s kojima se suočava poljoprivredni sektor u celini, a posebno mala poljoprivedna gazdinstva. Globalni rast stanovništva znači da će poljoprivrednici u budućnosti morati da proizvedu dva puta više hrane kako bi prehranili devet milijardi ljudi. Istovremeno, sve su manje površine obradivog zemljišta zbog ekspanzije stanovništva, erozije zemljišta i nestašice vode. Osim toga, postoje i regulativni i društveni pritisci na poljoprivrednike da manje utiču na životnu sredinu, drugim rečima da upotrebljavaju manje pesticida, đubriva, vode i goriva u biljnoj proizvodnji. Ovakav pristup u proizvodnji se intenzivno primenjuje na velikim farmama ali je još uvek realtivno nov na malim gazdinstvima, pogotovo onim koja često ne mogu da priušte investicije u velike tehnologije.

Projekat Apollo uspešno je plasiran na inaugurativnom sastanku sredinom maja ove godine u Solunu, a letos je u Rumi održana radionica za poljoprivrednike, konsultate i zadruge ove sremske opštine. Cilj radionice je bio da se učesnicima predstave ideje projekta Apollo i time podigne svest o korišćenju satelitskih podataka u poljoprivredi. Ujedno radionica je imala za cilj i da podstakne interesovanje učesnika za njihovo aktivno učešće u kreiranju Apollo usluga.

Izvor: apollo-h2020.eu

Foto: bigstockphoto.com/ vallio84sl


Tagovi

Apollo Evropska unija Precizna poljoprivreda Mala gazdinstva Udruženje poljoprivrednika Ruma


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u