Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravo prečeg zakupa ugrozilo ratare
  • 27.10.2016. 16:00

Problemi ratara u Srpskom Itebeju

Pravo prečeg zakupa, koje se odnosi pre svega na stočare urušilo je poziciju ratara u Srpskom Itebeju.

  • 230
  • 8
  • 0

Poljoprivreda, a posebno ratarstvo je primarna delatnost u banatskom selu Srpski Itebej. U 2011. ratari iz ovog sela su se okupili i napravili Udruženje ratara Srpskog Itebeja.

Inicijativa za osnivanje Udruženja je bio zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Ovakav vid organizacije je pomogao ratarima da ostvare povoljnije uslova u zakupu državne zemlje i činilo se do skoro, da je ovaj problem prevaziđen.

Iako udruženi nisu rešili u potpunosti problem

Međutim, pravo prečeg zakupa, koje se odnosi pre svega na stočare urušilo je poziciju ratara u ovom selu u Banatu.

"Izgledalo je da je problem oko zakupa državnog zemljišta rešen, ali onda se desilo nešto nama neshvatljivo. Država je počela da forsira druge grane poljoprivrede. Nemamo ništa protiv da se pomogne stočarstvu ali ne na ovaj način. Stočarima je trebalo izaći u susret dajući im subvencije, po muznom ili utovljenom grlu i na taj način im omogućiti da poboljšaju uslove za uzgoj životinja, a ne da im se obezbedi pravo prečeg zakupa", kaže Predrag Arsić predsednik Udruženja ratara Srpskog Itebeja.

Pravo prečeg zakupa

Pravo prečeg zakupa podrazumeva da je stočarima obezebđen zakup državnog zemljišta po prosečnoj ceni na nivou Republike, a u zavisnosti od klase zemljišta. Stočari imaju pravo da na osnovu broja grla krupne stoke zakupe zemljište po ključu: jedno uslovno grlo jedan hektar. Ova prava su doprinela da ratari u Srpskom Itebeju znatno smanje površine državne zemlje u zakupu koje obrađuju u odnosu na ranije što ih dovodi do novih problema.

Arsić smatra da je sada otvoreno i pitanje kvalitetne orade zemlje koja se daje u zakup stočarima, pogotovo ako do sada nisu obraživali veće površine kao i pitanje da li imaju potrebnu opremu da urade sve na vreme. Ipak, ono što najviše brine ratare u Srpskom Itebeju jeste što su pojedini stočari počeli da reizdaju zemlju koju su uzeli u zakup od države.

Udruženje ratara iz Srpskog Itebeja ipak smatra da i problemi ove vrste mogu da se prevaziću, a na koji način je to moglo da se uradi pogledajte u video prilogu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u