Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica značajno izmrznula
  • 29.01.2017. 13:30

Procena oštećenja repice tek u martu

Na vreme posejane uljane repice, koje su tretirane stabilizatorima rasta, najbolje su podnele ekstremne hladnoće.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.020
  • 452
  • 0

Površine pod uljanom repicom u našoj zemlji značajno se povećavaju. Od pre nekoliko godina kada smo bili na 5.000 hektara do jesenas posejanih 38.000-40.000 hektara, bar prema procenama Natalije Kurjak iz "Agrotima" u "Victoria logistici". O stanju uljane repice ona kaže:

"Uljana repica je ove godine možda i prerano posejana, tako da je prebujno ušla u period ekstremnih mrazeva. Ovi mrazevi mogu da utiču da se smanji broj biljaka. Sada je prerano govoriti o šteti. To tek možemo znati u martu kada okopni sneg i prestanu niske temperature".

Anišić: Prebujne repice izmrznule, biće preoravanja

Subotička firma "Salaš 024" ove jeseni je više nego duplirala ugovorene površine pod uljanom repicom. Direktor Joso Anišić kaže da su obilazili parcele pod uljanom repicom i da je situacija sa izmrzavanjem zavisi od vremena setve i primenjene agrotehnike.

Joso Anišić

"Uljana repica koja je bila do 15 cm i koja je na vreme posejana i tretirana stabilizatorima rasta nije previsoka. Ona se na vreme razbokorila i sigurno će najbolje da prezimi. Na parcelama gde je setva bila kasna biljke su pre mrazeva tek iznikle. Ti usevi će dobrim delom izmrznuti pošto za razliku od ostalih delova zemlje, mi skoro da nismo imali snega. Tada je bilo -22 Co. Sneg od 2,3 cm je tek pao posle toga kada je temperatura bila -17 Co", kaže Anišić.

On dodaje da je u subotičkom ataru bilo i uljanih repica koje su bile visoke i do pola metra sa puno zelene mase. One nisu tretirane stabilizatorima rasta. Procenjuje da je na takvim parcelama veliki broj stabala repice u potpunosti izmrznuo. Na proleće će biti loš sklop takve uljane repice pa će se te parcele morati preoravati.

Foto: Vjekoslav Hudolin


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Natalija Kurjak Uljana Repica Joso Anišić Izmrzavanje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]