Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 20.01.2017. 10:00

Pšenica u Sremu odoleva zimi

Sneg je umirio poljoprivrednike, koji su zbog golomrazice već počeli da strahuju za svoje useve.

Foto: Zlatko Marinković
  • 1.526
  • 502
  • 0

Još uvek je rano govoriti da li ima i kolike su štete od niskih temperatura na pšenici. Ono što je sigurno je da hlebno žito, koje je zasejano u optimalnom agrotehničkom roku, neće značajnije biti oštećeno, dok ono iz kasnije setve veoma teško odoleva niskim temperaturama, koje su prelazile i 15 stepeni ispod nule. Sneg koji je padao umirio je poljoprivrednike, koji su zbog golomrazice već počeli da strahuju za svoje useve.

Sneg kao odličan izolator

Sneg je dobrodošao pšenici, jer je kao dobar toplotni izolator zaštitio usev od niskih temperatura. Šteta se očekuje na onim parcelama koje su zasejane van optimalnog roka.

"Ja sam pšenicu zasejao u optimalnom roku, pa se nadam da neće biti velikih oštećenja. Brinuo sam dok nije bilo snega, ali na sreću pao je u pravom trenutku. Još nisam obilazio njive pod pšenicom koja je zasejana na blizu osam hektara, pa ne mogu sa sigurnošću da kažem kakvo je stanje. Ja se nadam da je dobro", priča Jova Matić poljoprivrednik iz Vognja.

Sorte na našem području dobro podnose hladnoću

Poljoprivredni stručnjaci kažu da sorte koje su zasejane na našem području dobro podnose niske temperature, te da nema velikog razloga za brigu. To potvrđuje podatak da predhodnih godina nije bilo izmrzavanja useva. Najveći deo useva sada je u fazi punog bokorenja, kaže Goran Drobnjak iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

"U nešto lošijoj situaciju su one pšenice koje su sejane van roka. One su sada u različitim fazama razvoja, od klijanja do faze dva lista koja je i najosteljivija na niske temperature", potvrđuje Drobnjak. "To jeste najosetljvija faza u razvoju pšenice, svakako. Biće problema i kod onih useva koji su tek iznikli, ali treba reći da pšenica ima sposobnost regeneracije tako da se nadamo da značajnije štete neće biti".

Sneg povećava vlažnost zemlje

Sneg je ne samo dobar toplotni izolator, već će doprineti i povećanju zaliha vode u zemlji. Njegovim topljenjem, zalihe će biti značajnije i svakako će dobro doći u kasnijem periodu razvoja useva. Ono o čemu poljoprivrednici već treba da razmišljaju je prihrana useva, pre koje stručnjaci kažu da treba uraditi analizu zemljišta na prisustvo azota. Tek nakon toga, kada se dobiju tačne preporuke, treba početi prihranu.

Voćari ne bi trebalo da brinu, jer će voće koje je u zimu ušlo u dobroj kondiciji izaći iz ovog perioda u dobrom stanju, prema rečima Lazara Klještanovića, stručnog saradnika za voćarstvo u PSS Ruma. I u pčelinjacima nema problema, posebno u onim koji su dobro pripremljeni za zimu i u kojima ima dovoljno hrane.

Foto: Zlatko Marinković


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Pšenica Sneg Srem Niske temperature Golomrazica Izmrzavanje Oštećenje Optimalni rok Bokorenje Dva lista


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".