Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 26.11.2016. 09:00

Rusko tržište pšenice nastavlja da jača

Cene ruske pšenice nastavile da rastu. Egipatska tražnja i dalje podiže izvozne cene mlinske pšenice. Egipat i Turska ostaju najveći uvoznici ruskog žita.

  • 696
  • 203
  • 0

Cene domaće i izvozne ruske mlinske pšenice su protekle sedmice nastavile da rastu. Kako prenosi portal blackseagrain.net, izvozne cene ruske mlinske pšenice, sa 12,5% i 11,5% proteina, koja u luci Novorosijsk čeka na novembarsku i decembarsku isporuku, na kraju nedelje, porasle su u proseku za 1 dolar i iznosile su 181-183 $/Mt odnosno i 176-178 $/Mt.

Egipatska tražnja i dalje podiže izvozne cene ruske mlinske pšenice. Samo u proteklih nedelju dana, ruska pšenica pobedila je na dva tendera egipatske vlade, gde su kupljene četiri pošiljke pšenice iz te zemlje ukupne količine od 240 hiljada Mt.

Kada je reč o ostalim uvoznicima ruskog žita, učesnici na tržištu su u novembru pomalo usporili sa slanjem zahteva za kupovinu pšenice. Kao što je bilo i do sada, Egipat i Turska ostaju najaktivniji uvoznici hlenog žita iz Rusije.

Foto:bigstockphoto.com/ginasanders


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Tržište Žitarice Pšenica Cena Poljoprivreda Izvoz Uvoz Ratarstvo Rusija Turska Egipat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.