Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 17.02.2017. 08:00

Soja obećava, cene uljane repice padaju

"Strategie Grains" predviđa smanjenje EU proizvodnje uljane repice u sezoni 2017/18 od 0.5Mt do 21.56Mt zbog izuzetno hladnog vremena.

Foto: nathan
  • 1.406
  • 155
  • 0

Prošle nedelje nije bilo iznenađenja na tržištu uljarica. Nastavlja se igra strpljenja i očekuju se vesti o južnoameričkim usevima soje. Sve ide prema planu za odličnu žetvu u Brazilu, što će dodati pritisak na ionako već teško tržište soje. To se odražava i na cene uljane repice koje padaju.

Smanjenje proizvodnje uljane repice u EU

"Strategie Grains" predviđa smanjenje EU proizvodnje uljane repice u sezoni 2017/18 od 0.5Mt do 21.56Mt zbog izuzetno hladnog vremena. Oštećenja useva u istočnoj Evropi je glavni uzrok loše procene, a usevi u Mađarskoj i Bugarskoj posebno očekuju pogoršanje.

Žetva soje u Brazilu napreduje

Žetva soje u Brazilu napreduje brže nego prošle godine. U području koje je karakteristično za uzgoj, Mato Groso (Mato Grosso), požnjeveno je oko 31% useva (14% u ovo vreme prošle godine). "Informa Economics" povećava prognozu za proizvodnju brazilske soje u sezoni 2016/17 za 1.5Mt do 106.5Mt.

Argentinska soja u dobrom stanju

Prema "Buenos Aires Grain Exchange" (BAGE) setva soje u Argentini je završena. BAGE je izvestio o konačnom području od 19.2Mha, što je za 5% niže nego prošle godine. Uprkos ranijoj zabrinutosti za vremenske prilike, 80% prvih useva soje i 76% drugog useva soje su u dobrom stanju.

BAGE procenjuje proizvodnju soje u Argentini 2016/17 na 53.5Mt. Iako je to niže za 2.5Mt nego prošle godine, više je od rekordne proizvodnje SAD i Brazila.

Kanadske zalihe pšenice premašuju očekivanja

Statistike pokazuju da su kanadske zalihe pšenice na 25.03Mt, preko 800Kt iznad prosečnih očekivanja. To je povećanje od 16.8% naspram prošle godine i odraziće se na globalne prilike.

Kanada je jedan od vodećih izvoznika pšenice u svetu. Brojke za uljanu repicu i ječam su manje iznenađujuće. Zalihe repice su bile niže za 9.6% s obzirom na 2016., na 12.2Mt i na najnižem nivou od 2012.

Foto: nathan4847 / Big Stock


Izvori

Market report


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u