Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 08.08.2016. 16:30

Statistika ne laže - ratarska PG na gubitku!

FADN organizacija za statistiku u poljoprivredi objavila je analizu proizvodnih troškova i prihoda EU farmi specijalizovanih za proizvodnju žitarica. Prikazani su trendovi povezani sa proizvodnjom pšenice, durum pšenice, kukuruza i ječma.

Foto: bigstockphoto.com, Orestligetka
  • 642
  • 30
  • 0

FADN organizacija za statistiku u poljoprivredi (u dodatku ispod teksta) objavila je analizu proizvodnih troškova i prihoda EU farmi specijalizovanih za proizvodnju žitarica na osnovu raspoloživih podataka iz 2013. godine. Prikazani su trendovi, između 2004. i 2013. godine, povezani sa proizvodnjom pšenice, durum pšenice, kukuruza i ječma.

Cena većine žitarica, između 2012. i 2013. godine, pala je za trećinu. Međutim, izuzeci su durum pšenica i kukuruz čija je cena padala malo sporije. Prinosi su pomalo i poboljšani, ali u skladu sa proteklim godinama, dok su troškovi proizvodnje povećani za 5%, od 2012. do 2013. godine, naročito zbog viših cena đubriva, semena i goriva. Indikatori prihoda farmi pokazali su pad i gubitak profitabilnosti u 2013. godini.

Troškovi proizvodnje žitarica i dalje rastu

Za sve četiri žitarice, operativni troškovi proizvodnje povećani su za gotovo 60% tokom perioda 2004-2013. godine. Od 2012. do 2013. godine operativni troškovi prosečno su porasli za 3%. Za pšenicu, specifični troškovi povećali su se za 4% u jednoj godini, a najveći razlog za to je rast cene semena za 5% i đubriva za 3%.

Španija proizvodi najjeftiniji durum

Španija je imala najniže troškove proizvodnje durum pšenice u 2013. godini, što je uključivalo gorivo (+ 90%) i zaštitna sredstva (+ 30%), dok je značajno opala kupovina mehanizacije.

Francuzima proizvodnja najskuplja

U Grčkoj su troškovi proizvodnje duruma porasli za 6%, i to uglavnom zbog cene goriva (+ 30%), dok je u Italiji cena semena porasla za 6%, što se kompenzovalo drugim materijalima. Francuski farmeri imali su najveće troškove jer je porasla cena ugovorene proizvodnje (+ 30%), zaštite i semena (+ 20%).

Proizvodnja ječma je najjeftinija

Ječam je u poređenju s ostalim žitaricama imao najniže zahteve kada je reč o finansijama, zbog zaštite (+ 20%) i semena (+ 9%). Troškovi proizvodnje kukuruza porasli su za 3% u 2013. godini uglavnom zbog cene semena (+ 6%) i zaštite (+ 5%).

Pad marži za pšenicu, durum, kukuruz i ječam

Marže između računa i operativnih troškova za proizvodnju pšenice na nivou EU bile su nestabilne u periodu 2004-2014, od 450 €/ha u 2004. godine do 200 €/ha u 2014. godini. To je rezultat pada cena i ukidanja vezanih direktnih plaćanja, ali očekuje se znatan oporavak u kalkulacijama za 2014. godinu.

Ratarska PG suočavaju se s padom prihoda

Od 2012. do 2013. godine, EU-28 ukupna proizvodnja ratarskih gazdinstava smanjila se za 10% u proseku, dok su troškovi porasli za 5%. Kapitalni troškovi su se povećali, a subvencije to nisu mogle da kompenzuju, uprkos njihovom blagom povećanju (+ 5%). Operativni troškovi su porasli za 3% od 2012. do 2013. godine, pad vrednosti je porastao za 11%, a spoljašnji troškovi (plate, zajmovi, kamate) su bili za 2% viši nego predhodnih godina.

Ekonomije 15 zemalja članica Evropske unije pretrpele su i veće gubitke (25%), dok su nove zemlje članice bile tek između 10% i 15%. Ratarska registrovana poljoprivredna gazdinstva izgubila su polovinu prihoda. Oporavak je usledio tek 2010. godine kada su se i marže povećale zbog viših cena žitarica. 2013. godina bila je prekretnica u pozitivnim trendovima poslovanja ratarskih RPG-a.

Foto: bigstockphoto.com, Orestligetka


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Ratarstvo Pšenica Cena Kukuruz Tržište RPG Proizvodnja žitarica Troškovi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)