Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro kriminal
  • 06.11.2016. 12:00

Tri godine zatvora zbog krađe semenskog kukuruza

Tri godine federalnog zatvora, tri godine uslovno i za sada neodređenu novčanu kaznu moraće da plati na osnovu štete Mo Hailong poznatiji kao Robert Mo, koga je američki sud kaznio zbog pokušaja krađe semena hibrida kukuruza za kinesku bioinženjersku kompanije Debeoing Technology Group Company-DBN.

Foto: Bigstockphoto/casadaphoto
  • 1.709
  • 85
  • 0

Tri godine federalnog zatvora, tri godine uslovno i za sada neodređenu novčanu kaznu moraće da plati na osnovu štete Mo Hailong poznatiji kao Robert Mo, koga je američki sud kaznio zbog pokušaja krađe semena hibrida kukuruza za kinesku bioinženjersku kompanije Debeoing Technology Group Company-DBN. Mo je bio legalni stanovnik SAD i direktor međunarodnih poslova u DBN, a osuđen je na Opštinskom sudu u Des Mionisu, piše modernfarmer.

Presuda je rezultat dugogodišnjeg suđenja koje je počelo 2011. zbog pokušaja krađe visoko rodnog, otpornog na bolesti, bio inženjeringom stvorenog hibrida semena kukuruza vrednog više miliona dolara, koji je proizvod kompanija Monsanto, DuPont Pioneer i LG Seeds.

Falsifikovali seme i slali ga u Kinu

Zavera je navodno uključivala sedam Kineza, uključujući i Moovu sestru, Mo Yun, ženu milijardera i čelnika DBN. Optužba protiv nje je odbačena zbog nedostatka dokaza pa se ona, kao i šestoro drugih saučesnika, vratilo u Kinu koja nema sporazum o izručenju sa teritorije SAD.

Šteta od krađe procenjuje se na vrednost istraživanja od četiri do osam godina i najmanje 30 do 40 miliona dolara.

FBI je otkrio da je Mo poslao više od 450 kilograma semena iz Amerike u Kinu. Kasniije se utvrdilo da je poslato seme falsifikovano od strane naučnika DBN. U oktobru 2014. advokat Nicholas Klinefeldt rekao je da se šteta od krađe procenjuje na vrednost istraživanja u periodu od četiri do osam godina i najmanje 30 do 40 miliona dolara.

Početak otkrivanja krađe semena bio je maju 2011. kada je menadžer kompanije DuPont zatekao Moa u neoznačenom istraživačkom polju. Tada se branio da radi za Univerzitet u Ajovi da je krenuo na konferenciju o poljoprivredi. Ali, trenutke kada je menadžer DuPont kompanije imao telefonski poziv, Mo i Wang Lei, podpredsednik Kings Nower Seeds, filijale DBN, iskoristili su i pobegli kolima. FBI je, pak, uz pomoć GPS-a, otkrio gde se nalaze.

Ozbiljan federalni zločin

"Mo Hailong ukrao je vrednu poslovnu tajnu u obliku semena kukuruza iz DuPonta i Monsanta koju je pokušao da pošalje u Kinu. Krađa poslovnih tajni je ozbiljan federalni zločin koji nanosi veliku štetu kompanijama koje su uložile godine i milione dolara u razvoj tehnologije. Krađa poljoprivrednih poslovnih tajni kao i drugog intelektualnog vlasništva, predstavlja veliku pretnju našoj nacionalnoj ekonomiji", zaključio je advokat Kevin E. VanderSchel.

Mo je nakon presude rekao da mu je san bio da život provede u Americi u koju se doselio 1998. ali da je uništio sve za šta je radio.

Foto: Bigstockphoto/casadaphoto


Tagovi

Krađe


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]