Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Karlovci
  • 03.02.2017. 12:00

Uštedom do zarade

Dragan Živković iz Novih Karlovaca je pravi primer dobre poljoprivredne prakse, jer vodi računa o svakom aspektu proizvodnje. Ne samo da poštuje plodored i da primenjuje punu agrotehniku, nego značajna sredstva ulaže i u mehanizaciju.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 5.438
  • 783
  • 0

Dragan Živković iz Novih Karlovaca je pravi primer dobre poljoprivredne prakse, jer vodi računa o svakom aspektu proizvodnje. Ne samo da poštuje plodored i da primenjuje punu agrotehniku, nego značajna sredstva ulaže i u mehanizaciju.

Smanjenje troškova donosi zaradu

Obrađuje 150 ha zemlje, na kojima su jednako zastupljeni pšenica, kukuruz i suncokret. Ovogodišnji prinosi kukuruza kretali su se od 8,5 tona suvog zrna po hektaru do 12,5 tona na pojedinim parcelama.

"Držimo stoku, pa imamo stajsko đubrivo. Čak smo i kupovali, da pojačamo na nekim parcelama. Tako da nikom ništa nisam dužan, sve što je rodilo - moje je. Bez stajnjaka bih postizao mnogo lošije prinose", kaže Živković.

Pšenice je bilo sedam tona po hektaru, a suncokreta pet tona po hektaru, ali bez primene veštačkog đubriva. Uzimajući u obzir visoke cene repromaterijala i niske cene otkupa, Dragan se odlučio za ostvarivanje zarade kroz smanjenje troškova.

Parcela pripremljena sa manje od šest litara nafte

Živković kaže da se normalna proizvodnja više ne može zamisliti bez prave mehanizacije. Njegov otac, pa i on, uvek su kupovali nove mašine. Sada ima "John Deer" traktor od 176 konja.

"Pripremili smo jutro za pšenicu sa nepunih šest litara nafte. Odmah zatim ide sejalica sa 2,5 litre po jutru. Znači, sa osam litara nafte mi imamo zasejnu pšenicu", objašnjava Živković

Planira da uvede GPS navigaciju, kako bi još više uštedeo, jer neće biti preklapanja.

Više o ovome pogledajte u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kukuruz Suncokret John Deer Novi Karlovci Dragan Živković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner