Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikotoksini u kukuruzu
  • 24.01.2017. 12:30

Uz aflatoksin kontrolisati i druge mikotoksine

Povećan sadržaj mikotoksina fumonisinsa (FUM) otkriven je u 47 uzoraka kukuruza u Španiji. U uzorcima iz Poljske najviše su prisutni deoksinivalenol (DON) 74 i T-2 toksin u 53 uzoraka. Ovo je "crveno svetlo" i za naše laboratorije da detaljnije analiziraju kukuruz, kako na njivi, tako i u skladištu.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.002
  • 743
  • 0

Šta prosečan građanin pomisli kada se pomenu mikotoksini? Najveći broj verovatno na aflatoksin, čiji je povećan sadržaj otkriven u mleku u februaru 2013 godine. Uzrok je bio kukuruz koji je kontaminiran ovim mikotoksinom u proizvodnoj 2012 godini. Pojedinci su na sav glas "pumpali" ovu aferu i koristili je za političku borbu. Ono što javnost nije saznala, a što se vrlo brzo otkrilo na marginama međunarodnih skupova, koji su okupljali vodeće stručnjake zaštite bilja, je da su te iste 2012. godine problem sa aflatkosinom u kukuruzu imale i Hrvatska, Rumunija i Mađarska.

Povećan sadržaj mikotoksina u kukuruzu u Španiji i Poljskoj

Globalni proizvođač dodataka stočnoj hrani "Nutriad", koji posluje u 80 zemalja, nedavno je obznanio rezultate ispitivanja kukuruza u Španiji i Poljskoj. Mikotoksin fumonisins (FUM) otkriven je u 47% uzoraka kukuruza u Španiji. U uzorcima iz Poljske najviše su prisutni deoksinivalenol (DON) i T-2 toksin. U Španiji je uzeto 107 uzoraka iz različitih proizvodnih regiona, dok je u Poljskoj uzeto 86 uzoraka.

Svi uzorci su uzeti odmah nakon žetve ili iz pogona gde se proizvodi stočna hrana. U kukuruzu iz Španije u više od 400 analiza sprovedeno je testiranja na pojavu četiri mikotoksina koji se najčešće nalaze u proizvodnji stočne hrane. Reč je o aflatoksinu (B1, B2, G1 i G2), zearalenone (ZEA), deoxynivalenol (DON) i fumonisins (FUM). Na uzorcima iz Poljske urađeno je 600 analiza na for aflatoksin B1, ochratoksin (OTA), zearalenone (ZEA), deoksinivalenol (DON), T-2 toksin, HT-2 toksin i fumonisins (FUM).

Ne ignorisati štetne efekte mikotoksina

Mikotoksini su toksični metaboliti plesni, koji u organizam životinja i ljudi najčešće dospevaju putem kontaminirane hrane. Trovanje mikotoksinima kod životinja dovodi do nižeg prirasta. Sve to prati povećana konverzija hrane. Efekti su različiti u zavisnosti od toga koliko su životinje hranjenje zaraženom hranom. Detekciju problema trebalo bi prepustiti stručnjacima pošto se simptomi trovanja mikotosinima mogu biti slični simptomima nekih infektivnih bolesti.

Od izuzetnog značaja je pravovremeno otkrivanja ostataka mikotoksina u mesu, mleku, i jajima. Mikotoksine u žitaricama treba kontrolisati i preventivno delovati. Kako u polju tako i u skladištu.

Foto: Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Mikotoksini Kukuruz Španija Poljska


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."