Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj ribarstva
  • 09.12.2015. 12:30

Neophodna Strategija razvoja ribarstva Srbije

EU Fond za akvakulturu Srbiji će biti dostupan 2020. godine, do kada treba da se uskladi tržišna politika i metodologija zvanične statistike, unapredi rad inspekcija i reguliše državna pomoć ribnjacima povećanjem subvencija već za 2016.godinu.

Foto: depositphotos.com
  • 184
  • 7
  • 0

EU Fond za akvakulturu Srbiji će biti dostupan 2020. godine, do kada treba da se uskladi tržišna politika i metodologija zvanične statistike, unapredi rad inspekcija i reguliše državna pomoć ribnjacima povećanjem subvencija već za 2016.godinu, istaknuto je na sednici Grupacije za ribarstvo PKS.

Obezbediti provođenje EU standarda

O pregovaračkom procesu pridruživanja Srbije EU u vezi Poglavlja 13 koje se odnosi na ribarstvo, članove Grupacije upoznali su Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji i Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i predsednik Pregovaračke grupe 13.

Kako je istaknuto, nema previše pravila za ribarstvo jer Srbija nema more ali je neophodno izraditi Strategiju razvoja ribarstva Srbije. Pravne tekovine u Poglavlju 13 sadrže propise, koji ne zahtevaju prenošenje u nacionalno zakonodavstvo. Međutim, nacionalno zakonodavstvo mora da se prilagodi u određenim slučajevima kako bi se obezbedilo tačno sprovođenje EU standarda.

Upozoreno na probleme u ribnjačarstvu

Predsednik Grupacije za ribarstvo, Krum Anastasov, istakao je da su rinjaci Ečka, DTD ribarstvo i ribnjak Kapetanski rit iz Kanjiže dobili izvozne brojeve za izvoz ribe u EU. Na sednici koja je održana 7. decembra ukazano je na problem neslaganja prijavljenih površina pod ribnjacima i proizvodnje, ilegalni ribolov i trgovinu. Bilo je reči i odrugim teškoćama sa kojima se privrednici iz ove branše suočavaju u poslovanju kao što su otpis kamata i mirovanje poreskog duga, plaćanje vodnog doprinosa po tri osnova, sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Foto: depositphotos.com; phb.cz


Tagovi

Ribarstvo Ribnjaci Tanja Miščević Danilo Golubović Strategija razvoja ribarstva Krum Antastasov Povećanje Subvencija Fond za akvakulturu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljana repica, vreme cvetanja