Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani Ludaje - Kikinda
  • 26.09.2016. 20:35

31. "Dani ludaje" u Kikindi

Od 6-9. oktobra, u Kikindi će 31. put biti organizovana tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija "Dani ludaje".

Foto: pixabay.com, glynn
  • 1.076
  • 102
  • 0

Svake godine, sredinom oktobra, Kikinda na nekoliko dana postaje centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci ludaji. Tako će biti i ove godine 6-9. oktobra, kada će u ovom vojvođanskom gradu 31. put biti organizovana tradicionalna manifestacija "Dani ludaje".

Na bivšim južnoslovenskim prostorima ova biljka je poznata još kao tikva, bundeva, misirača, ali je samo u ovom delu Vojvodine zovu ludajom. Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu".

I ovog puta „Dani ludaje“ biće organizovani na centralnom gradskom trgu u Kikindi. Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički i zabavni program. A kao i svaki put dosada biće organizovano takmičenje za najdužu i najtežu (bundevu) ludaju, koje privlači i najveće interesovanje posetilaca.

Izvor: Facebook fan stranica - Grad Kikinda - Kancelarija za turizam

Foto: pixabay.com, glynn424


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Ludaja Bundeva Tikva Misirača Dani ludaje Turizam Manifestacija Takmičenje Kikinda Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.