Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 8. Beowine fair
  • 26.02.2017. 16:00

Beowine fair - odličan spoj vina i turizma

Šta je potrebno za dobar festival vina? Dobra organizacija, dosta kvalitetnih izlagača, dobra lokacija, puno posetilaca. Upravo sve to ima Beogradski sajam vina - Beowine fair.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.457
  • 386
  • 0

Već osmi put (od 2010. godine) na manifestaciji "Beowine" na Beogradskom sajmu, osim domaćih vinara, učesnici su i regionalni i svetski poznati proizvođači vina. Održavanje ove manifestacije istovremeno sa Sajmom turizma, jednim od najposećenijih sajmova, doprineo je i velikoj poseti samoj vinskoj manifestaciji. Uz objedinjene sajamske nastupe vinara iz Šumadije, Sremskih Karlovaca, Hrvatske, ova godina će biti zapamćena i po gostovanju italijanskih vinarija. Zajednički je nastupilo njih čak osamnaest.

Pohvale za organizaciju

Vinarija "Mačkov podrum" u stopu prati "Beowine fair". Nastupili su svake godine, tako da su ove publici po osmi put predstavlili svoja vina. Vlasnik Sava Jojić smatra da je "Beowine fair" najbolja vinska manifestacija u našoj zemlji:

"Mačkov podrum" po osmi put u Beogradu

"Ovo je najbolji sajam vina u Srbiji. Dobar je i veliki je. Time neću da potcenim ostale vinske sajmove kod nas. Mislim da će se Beogradski sajam vina u budućnosti i širiti. On je u sastavu Sajma turizma što nije loše, ali mislim da može da bude i samostalan i da će se širiti broj izlagača. Teško je izmeriti ekonomske efekte sajma, ali da bi opstali na tržištu vi naprosto morate da izlažete. Najveći broj posetilaca sajma turizma dođu da probaju vino i to je odlična prilika za promociju vina. Time potrošačači zauzimaju stav da li to vino da kupe u prodavnici ili da ga naruče u restoranu. Da ne govorim o turoperaterima koji su ovde kao i ugostitelji".

Odličan stručni deo programa

Uz ponudu kvalitetnih vina za degustaciju, dobar vinski festival se izdvaja prema kvalitetu pratećeg, stručnog programa.

Ove godine vinarija "Di Bonis" upriličila je radionicu "Susret istorije, umetnosti i vina". Vina od prokupca, autohtone sorte, predstavio je enolog u "Rubinu" Marko Malićanin. Masterklas nazvan "Italija, veliki prelepi vinograd" vodili su Bartolomeo Roberto Lepon i Đurđa Katić, već etablirano ime u vinskom svetu. Rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić održao je predavanje "EU i nacionalne obaveze i mere podrške (subvencije), uslovi za ostvarivanje prava na različite mere pomoći, položaj i izazovi srpskog vinogradarstva". O sertifikaciji organskog vina govorila je Jelena Milić, samostalna savetnica za razvoj organske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede.

I o rakijama je bilo reči. Pod nazivom "PRUNA - rakija revolution" održano je predavanje o stvaranju savremenog identiteta srpske rakije. Prezentaciju su vodili Predrag Jojić (Pruna) i Tomislav Ivanović (Vinopedia.rs).

Ocenjivana vina potvrdila kvalitet

Dugogodišnji predsednik komisije za ocenjivanje vina stručnjak Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Puškaš kaže da je konkurencija ove godine bila najjača u poslednjih nekoliko godina.

Puškaš: najjača konkurencija do sada

"Bilo je raznih berbi, bilo je arhivskih vina (najstarije iz 2007.), u konkurenciji crvenih vina je zaista bilo onih vrhunskih što iz zemalja u okruženju, što domaćih vina. Za svaku pohvalu su i bela vina naročito domaćih proizvođača, pa smo dodelili nekoliko zlatnih medalja. Bilo je zadovoljstvo ove godine ocenjivati vina", kaže Puškaš.

Konstatuje da domaći proizvođači vina sve manje šalju vina na ocenjivanje. Ne vidi u čemu je problem, kada njihov kvalitet proveravaju u Londonu, Beču ili Sofiji. Beogradski sajam vina je formirao renomiranu međunarodnu komisiju u čiji rad do sada nije bilo sumnje.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

BeoWine Fair Beogradski Sajam Vina Vino Sava Jojić Vladimir Puškaš


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u