Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 51. Savetovanje agronoma
  • 23.01.2017. 14:00

Cilj - visoki i stabilni prinosi

Generalni direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jan Turan je na otvaranju skupa podsetio da je misija te naučno-istraživačke kuće stvaranje sorti i hibrida dobrog potencijala za visoke i stabilne prinose po cenama prihvatljivim za naše poljoprivrednike. On je rekao da će cene semena ovog proleća biti na prošlogodišnjem nivou.

Foto: Đorđe Simović
  • 2.384
  • 431
  • 0

51. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije otvoreno je u kongresnom centru "Srbija" na Zlatiboru uz prisustvo gotovo 850 učesnika i intoniranje himne "Bože pravde". Do petka 27. januara na ovom savetovanju biće upriličeno nekoliko desetina tema posvećenih primarnoj proizvodnji ratarskih kultura: pšenice, kukuruza, soje i suncokreta, održavanju i poboljšanju plodnosti zemljišta kao i izazovima zaštite bilja. Uz to biće održane četiri panel diskusije, kao i prezentacije vodećih kompanija na tržištu repromaterijala.

Turan: Seme neće poskupeti

Generalni direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jan Turan je na otvaranju skupa podsetio da je misija te naučno - istraživačke kuće stvaranje sorti i hibrida dobrog potencijala za visoke i stabilne prinose po cenama prihvatljivim za naše poljoprivrednike. On je rekao da će cene semena ovog proleća biti na prošlogodišnjem nivou.

"Cenovnici su formirani kako kod nas tako i kod konkurentskih kuća. Semena ima, pošto je bila rodna godina, što se odrazilo i na proizvodnju. I cene semana će biti na nivou od prošle godine i neće se pomerati. Kada je reč o finansijkoj situaciji u Institutu ona je povoljna, pošto nam raste izvoz u inostranstvo i prošle i ove godine, a na domaćem tržištu bitku vodimo sa 30 velikih stranih kompanija", kazao je Turan.

Janjatović: Pomažemo investicije u preradu

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović savetovao je zaposlene na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo da porade na podizanju konkurentnosti uz smanjenje troškova proizvodnje. Zadovoljan je što poljoprivreda doprinosi boljem spoljnotrgovinskom bilansu i konstatuje da je loše to što 75% priliva od izvoza poljoprivrede dolazi od izvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda. Potvrdio je da će i u narednim godinama subvencije za primarnu ratarsku proizvodnju ostati među najmanjim u Evropi.

"Ako pričamo o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, bez dodatnih delatnosti, to će ostati na dosadašnjem nivou. To je u skladu sa budžetom i dosadašnjom politikom. Ministarstvo će dati akcenat na investicijama i bespovratnim sredstvima za investicije, za dodatu vednost. Kada jednog dana uđemo u Evropsku uniju ta sredstva za primarnu proizvodnju će se povećati", najavio je Janjatović.

Tanić: Značajan novac za projekte

Pomoćnik ministra nauke Nikola Tanić pozvao je zaposlene na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo da konkurišu za novac opredeljen za projekte, koje je izdvojilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U narednom periodu naročito će biti aktuelni konkursi za projekte sa NR Kinom, a kako je obećao, naše naučno - istraživačke kuće će u tom poslu imati punu podršku resornog ministarstva. Potencijala za taj posao ima, pošto u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo radi 88 doktora nauka, a plod njihovih istraživanja se izvozi u 32 zemlje sveta.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Institut NS SEME Jan Turan Zoran Janjatović Nikola Tanić Seme


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."