Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam meda
  • 23.06.2016. 09:00

Homoljski med važan deo Sabora vrela Homolja

U okviru manifestacije Vrela Homolja u petak 24. juna 2016. godine održaće se sedmi po redu Sajam meda i preduzetništva.

  • 878
  • 142
  • 0

Opština Žagubica u saradnji sa Kulturno-prosvetnim centrom "Jovan Šerbanović" iz Žagubice i Turističkom organizacijom opštine Žagubica organizuje manifestaciju "Sabor vrela Homolja" koja je održava po 14. put, a uokviru ove manifestacije biće organizovan "Sajam meda i preduzetništva", koji se održava u petak 24. juna 2016. godine u vremenu od 10 do 16 sati. Centralno mesto na sajmu ima Homoljski med sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.

Očekuje se učešće preko 50 izlagača

Na sajmu meda i preduzetništva okupiće se proizvođači sa područja Homolja iz opštine Žagubica kao i iz drugih mesta Braničevskog i Podunavskog okruga. Pored proizvođača meda, na sajmu su uzeli učešće i oni koji imaju dodirnih tačaka sa poljoprivredom, kao što su: osiguravajuća društva, razvojne agencije, instituti, poslovne banke, preduzeća, preduzetnici i poslovna udruženja.

Šansa za pronalazak kupaca

Sajam pored toga što ima izložbenu funkciju, služi i kao karika između kupaca i proizvođača meda. Konkretno, proizvođači imaju za cilj da pronađu kupce koji bi na dugi rok otkupljivali med. Očekuje se da sajam posete domaća i strana preduzeća koja vrše otkup meda.

Specijalni savetnik za dijasporu predsednik opštine Žagubica Živojin Trifunović poručio je da sajam ima za cilj da poveže proizvođače i kupce kako bi se osigurao dugoročan plasman meda. "Homoljski med ima dugu tradiciju i oznaku geografskog porekla, i taj biser moramo da čuvamo i pronovišemo. Zavod za intelektualnu svojinu 2008. godine je izdao Rešenje o ustanovljenju imena porekla homoljskog meda Opštini Žagubica. Med sa homolja je prvi srpski proizvod koji je dobio međunarodnu oznaku geografskog porekla prema Lisabonskom aranžmanu koji je potpisalo 26 država od čega je 8 država članica EU", podsetio je Trifunović.

Promocija programa predpristupne pomoći IPARD II 2014 - 2020

Za vreme trajanja Sajma meda i preduzetništva biće održana promocija programa predpristupne pomoći IPARD II 2014 - 2020 na kome će zainteresovani moći da saznaju više o mogućnostima povlačenja sredstava iz programa za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj, koja su namenjena poljoprivrednim proizvođačima, sektoru prerade hrane i seoskom turizmu, sa ciljem dostizanja standarda koji važe u Evropskoj uniji. Promocija se organizuje da bi se pružila pomoć u pravilnom sagledavanju i primeni znanja vezanih za podizanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje u opštini Žagubica, prerade i sektora seoskog turizma.

Foto:bigstockphotos.com;Malyugin


Tagovi

Sabor Vrela Homolja Sajam meda i preduzetništva Homoljski med Homolje Žagubica Safet Pavlović Živojin Trifunović.


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi