Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna manifestacija
  • 01.07.2015. 16:30

Kosidba na Rajcu 2015

Prvo takmičenje kosaca na Rajcu održano je 1892. godine, a ove godine održaće se u periodu od 17. do 19. jula.

  • 338
  • 17
  • 0

Kosidba na Rajcu manifestacija je koja simbolizuje i čuva tradiciju seoske mobe, na kraju letnje kosidbe livada u brdsko planinskim krajevima. Ove godine održaće se u periodu od 17. do 19. jula.

Reč je o događaju duge tradicije poznatom i van granica Srbije. Kosidba je međunarodna manifestacija kosaca, pobednika na prethodno održanim takmičenjima u bližem okruženju, ali i širom Balkana i Evrope. Prvo takmičenje kosaca na Rajcu održano je davne 1892. godine, a mnogo godina kasnije javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija, što se i dogodilo 1970. godine.

Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je prilika da učesnici pokažu svoju veštinu, a oni najveštiji se brzo izdvoje. Na kraju kosidbe najveštiji, a obično i najizgledniji po nošnji, stasu i pesmi proglašava se za Đidiju ili Kozbašu, a na sledećoj kosidbi on je taj koji predvodi kosače. Takmičenje se završava tradicionalnim kosačkim ručkom na travi, postavljenim na ćilimima i belim čaršafima.

Do sada su, osim kosača iz Srbije, u takmičenju učestvovali i kosači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Kine, Norveške i Danske.

Svake godine desetine hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja uživa u ovom jedinstvenom prikazu teškog i važnog posla, koji se ne tako davno obavljao na ovim prostorima. To je istovremeno jedinstveno i najveće na svetu kup nadmetanje pobednika lokalnih i regionalnih kosidbi.

Prvoga dana - Savetovanje poljoprivrednika

I ove godine očekuje se bogat program koji su organizatori priredili povodom ove manifestacije. Tako će se u petak, 17. jula u 11 sati održati savetovanje za poljoprivrednike, za subotu, 18. jula predviđena je izložba poljoprivredne mehanizacije, dok je završni događaj, samo takmičenje, predviđeno u nedelju, 19. jula. Otvaranje kosidbe i defile kosača održaće se u 11 sati, nakon čega će uslediti revijalno takmičenje kosača, takmičarski deo Kosidbe na Rajcu, Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave, demostracija rada poljoprivredne mehanizacije, a sve će završiti proglašenjem pobednika i podelom priznanja, nakon čega sledi kulturno - zabavni program.

Ko može učestvovati na revijalnom takmičenju?

Pravo učestvovanja na revijalnom delu manifestacije Kosidba na Rajcu imaju svi učesnici koji se prijave i dođu na košenje sa potrebnom opremom i obaveznom kosačkom nošnjom koja podrazumeva belu vezenu košulju, pojas, bele pantalone, vežene čarape i opanke ili nošnjom koja je karakteristična za mesto iz koje kosač dolazi. Prijave za takmičenje dostavljaju se organizatoru manifestacije elektronskim putem, pisanom ili telefonskom prijavom putem sledećih kontakata: Karađorđeva 7, 14240 Ljig , tel : +381 14 3443 300, a sve dodatne informacije možete dobiti putem i maila: info@kosidba.com. Svi prijavljeni takmičari dužni su doći najkasnije do 10 časova na dan manifestacije.


Izvori

kosidba.com


Tagovi

Kosidba na Rajcu Ljig Takmičenje Kosci Tradicija Kozbaš Đidija Ručak na travi Savetovanje za poljoprivrednike Ručno košenje