Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naše, a svetsko
  • 15.05.2016. 12:00

Leskovački ajvar - deo tradicije

Ništa bez ajvara, ali i ljutenice i pindžura. Šta je sve potrebno da bi se napravili ali i gde ih možete probati saznajte u tekstu koji sledi.

  • 3.442
  • 1.147
  • 0

Ne znam kako vama, ali meni krene "voda na usta" samo na pomen reči ajvar. Volim i vojvođanski, i iz zapadne Srbije, iz Pomoravlja, ali kada stigne iz Leskovca, što bi Đorđe Čvarkov iz "Državnog posla" rekao "to je štogod".

E baš takav ajvar proizvodi Stevica Marković. Kao i poslednjih godina sreo sam ga na Poljoprivednom sajmu, 83. po redu, na štandu na kome je predstavljen Leskovački domaći ajvar. U redu čekaju domaći kupci kao i stranci da kupe pakovanje od 350 grama za 250 dinara, dok klasična tegla od 750 grama mimo sajma košta 500 dinara. Stevica Marković kaže da cenu nisu odavno menjali.

Paprika je presudna za kvalitet ajvara

Leskovački ajvar
Leskovački ajvar

Šta je specijalno u Leskovačkom ajvaru?
Sve. Paprika. Način izrade. Vreme izrade.
Šta možete da nam otkrijete, a da ne ugrozimo specifičnu recepturu?
Paprika je primarna. Ona daje specifičan ukus. Uz to koristi se vinsko ili obično sirće, zatim suncokretovo ulje, so i šećer. Ali paprika je presudna za kvalitet.
Francuzi kada pričaju o vinu često koriste reč teroar. Ona opisuje i klimu i tip zemljišta, nadmorsku viskinu geografsku širinu. Kakav je teroar u Leskovcu za proizvodnju paprike?
Fantastičan. Leskovačka kotlina je u takozvanom "petoslivu". Južna Morava je žila kucavica. Zatim tu dolaze Vlasina, Pusta reka, Jablanica i Veternica. Leskovačka kotlina ima 286 sunčanih dana u toku godine. Mikroklima sa zemljištem je presudna za taj kvalitet paprike.
Koje sorte gajite za proizvodnju ajvara?
Ovde je u pitanju sorta u tipu kurtovske kapije. Ima proizvođača koji ostavljaju svoje seme. Važno je da paprika ima više suve materije, da se lako peče, bolje ljušti.

Leskovački ajvar kao deo jednog doktorata

Koliko članovi Udruženja "Lekovački ajvar" proizvedu tegli ajvara?
To je negde od 30-40.000 tegli. Nemamo još zvaničnog distributera ili firmu s kojom poslujemo. Reč je o ograničenoj proizvodnji. Mali smo za trgovinske lance pa tražimo specifične kanale distribucije. Prodajemo direktno ili sporadično nekim hotelima ili restoranima, na pijacama ili na sajmovima poput ovog.
Šta kažu stranci kada probaju?
Moj ajvar ima jednu "ljutu žicu", doduše ja ga nudim kao blagi, ali je to za njih suviše ljuto. (smeh). Ta percepcija ljutine kod nas i kod njih nije ista. U principu, slažu se da je lep i ukusan. Uglavnom, moj ajvar je deo jednog doktorata koji bi trebalo da bude uskoro završen pa ćemo dobiti sve nutritivne podatke koji će potvrditi ovo o čemu pričamo.

Od proizvodnje ajvara pristojno žive - za luksuz nema mesta

Leskovački ajvar
Stevica Marković, proizvodi Leskovački ajvar

Da li može da se živi od proizvodnje domaćeg leskovačkog ajvara?
Moja porodica živi od toga. Nije to luksuz. To je jedan pristojan život. U posao su uključeni moji roditelji penzioneri, supruga i deca. Prošle godine smo proizveli oko 3.000 tegli ajvara. Pravimo i ljutenice i pindžure.
Koja je razlika između leskovačkog ajvara, ljutenice i pindžura?
Razlika je u sadržaju i u načinu na koji se priprema. U ajvar idu paprika, ulje, sirće, so i šećer. Ljutenica se pravi sa paradajzom i dodatkom mlevene paprike i baburice koja je specifična sorta papričica. Pindžur se pravi sa seckanom pečenom paprikom, kojoj se dodaje ljušteni paradajz, beli luk, peršun ili celer i kao i so, šećer i ulje.

Sa Stevicom Markovićem možete da popričate na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Njegov štand se nalazi u Hali 1a gde se održava izložba proizvoda sa oznakom geografskog porekla i organskih proizvoda. Tamo izlažu članice Saveza proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije "Original Srbija", Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbija Organica" i gradske uprave za privredu Novog Sada. U toj hali posetioci mogu uz leskovački ajvar da se upoznaju sa proizvodima kao što su svrljiški belmuž, svrljiški kačkavalj i svrljiško jagnje, sremski kulen, petrovačka kobasica - petrovska klobasa, homoljski kravlji sir i homoljski med, zatim pirotski kačkavalj, fruškogorski lipov med, ariljska malina, sjenički kravlji sir i sjeničko jagnje, futoški sveži i kiseli kupus.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Ajvar Paprika Stevica Marković Leskovac Leskovački ajvar Ljutenica Pindžur Original Srbija Serbia Organica


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P