Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terra Madre Balkan 2016
  • 20.04.2016. 12:30

Poljoprivrednici na prvom mestu

Od 2. do 5. juna, u Tirani, u Albaniji, održaće se četvrto izdanje projekta Terra Madre Balkan. Glavna tema ovogodišnjeg izdanja je: Poljoprivrednici na prvom mestu, a naglasak će biti na postavljanju malih proizvođača hrane u centar političke agende.

  • 515
  • 288
  • 0

Delegati iz 13 zemalja učestvovaće na četvrtom izdanju susreta Terra Madre Balkan koji će bit održani, od 2. do 5. juna, u Tirani.

"Poljoprivrednici na prvom mestu" glavna je tema konferencije Terra Madre Balkana 2016. Ovaj put na konferenciju je najavljen dolazak čak 350 delegata iz 13 zemalja (Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Turske, Italije i Albanije) pa se očekuje veoma uspešna konferencija.

Značaj malih proizvođača hrane

Predsednik Slow Food-a Karlo Petrini učestvovaće na centralnom događaju tog skupa zajedno sa nekoliko ministara albanske Vlade i gradonačelnikom Tirane, Erionom Veliajom.

Region Balkana dom je velikog broja različitih poljoprivrednika. Ovogodišnja tema izabrana je upravo radi isticanja značaja postavljanja malih proizvođača hrane u centar političke agende, garantujući na taj način održivi razvoj čitavog regiona.

Centralni trg u Tirani, koji nosi ime Majke Tereze, ugostiće takozvanu "Pijacu Zemlje". Na više od 50 štandova posetioci će moći da se upoznaju sa širokom ponudom proizvoda zajednica hrane, Slow Food Prezidijuma, i Barke ukusa, Slow Food kataloga svetske prehrambene bioraznovrsnosti.

Biće priređene diskusije o multifunkcionalnoj poljoprivredi

Događaj predviđa niz konferencija i diskusija o multifunkcionalnoj poljoprivredi, pravima malih poljoprivrednika, društvenoj pravičnosti, ruralnom turizmu, marketingu zanatskih proizvoda, uzimajući pri tom u obzir integracione standarde Evropske unije.

Albanija je izabrana za domaćina ovogodišnjeg izdanja Terra Madre Balkan susreta jer u toj zemlji Slow Food mreža ima brz i neprekidan rast. Ta zemlja ima 22 registrovana proizvoda na Slow Food Barki ukusa - katalogu ugroženih prehrambenih proizvoda, dva Slow Food prezidijuma (Permet Gliko iMishavin - sir koji proizvode pastiri iz gornjeg Keljmenda u albanskim Alpima), pet Slow Food konvivijuma (lokalne filijale pokreta) i hiljade simpatizera. Osim toga, u maju 2015. godine u Albaniji je lansirana i Slow Food alijansa glavnih kuvara.

Događaj organizuju VIS Albanija i Slow Food u Albaniji uz podršku Slow Food-a, albanskog Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i preduzetništva, zatim Opštine Tirana, a u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Tirani i Italijanskom agencijom za međunarodnu saradnju.

Terra Madre Balkan, takođe će biti prilika za predstavljanje predstojećeg izdanja Terra Madre Salone del Gusto koji će se održati od 22. do 26. septembra u italijanskom gradu Torinu. Terra Madre Salone del Gusto jedan je od najvažnijih događaja na svetu posvećen zanatskim i malim proizvođačima hrane, ali i međunarodni forum za razmenu iskustava. Poslednje izdanje te manifestacije, održano u Torinu, u oktobru 2014. godine, privuklo je 220.000 posetilaca iz više od 60 zemalja. Na njoj je učestvovalo 3.000 Terra Madre delegata iz 160 zemalja, s velikom pijacom sa 1.200 izlagača iz 100 država, uključujući i 300 proizvođača iz Slow Food prezidijuma, kao i 400 Terra Madre zajednica hrane.

Preko 280 proizvoda u Slow Food katalogu

Ove godine, u delu od 100 kvadratnih metara, koji će potpuno biti posvećen Balkanu, više od 50 zajednica hrane i Slow Food prezidijuma izlagaće i prodavati svoje proizvode.

Nakon 3 izdanja u Sofiji (2010. i 2012) i Dubrovniku (2014), mreža Terra Madre Balkan izabrala je Tiranu za svoje četvrte susrete. Terra Madre Balkan prva je mreža te vrste koja ujedinjuje zajednice hrane iz nekoliko zemalja iste regije. Slow Food i Terra Madre stvorili su duboko ukorenjenu mrežu u regionu koja ima nekoliko hiljada članova, 24 Slow Food prezidijuma, 100 zajednica hrane, 50 glavnih kuvara, 15 obrazovnih programa u školama posvećenih ishrani i ukusu i preko 280 balkanskih proizvoda uključenih u Slow Food katalog Barke ukusa.

Četvrto izdanje Terra Madre Balkana organizuje se u okviru ESSEDRA projekta koji sufinansira Evropska unija preko Opšte uprave za proširenje (DG Enlargement), a promoviše Slow Food radi podrške procesima evropskih integracija zemalja Balkana i Evrope, i to kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti uticanja na politike i sposobnosti promocije održivih modela ruralnog razvoja.

Za više informacija kontaktirajte:

Slow Food međunarodnu Kancelariju za medije

Paola Nano, +39 329 8321285, p.nano@slowfood.it, internationalpress@slowfood.it

Slow Food koordinatora za Balkan

Mikele Rumic, +39 0172 419 746, m.rumiz@slowfood.it

Koordinatora događaja i rukovodioca VIS Albanija

Pjer Paolo Ambrozi, +355 68 205 6693

vistirana@albaniaonline.net, a.pierpaolo@gmail.com

Foto:bigstockphotos.com;Krasimira Dicheva


Tagovi

Slow food Terra Madre Hrana Tirana Albanija Karlo Petrini Mali proizvođači Barka ukusa Konferencija Zajednica hrane Balkanski proizvodi


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta