Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlado vino
  • 19.11.2015. 14:00

Portugizer - novo ruho autohtone sorte

Na Trgu Slobode u Novom Sadu, danas, 19. novembra, održaće se Dan mladog portugizera. Posetioci će moći besplatno da degustiraju vino, ali i da ga kupe po promotivnim cenama.

  • 173
  • 5
  • 0

U organizaciji vinarije Mačkov Podrum, danas 19. novembra, na Trgu Slobode u Novom Sadu, održaće se Dan mladog portugizera.

Reč je o globalnoj svetkovini koja slavi mlado vino, a potekla je iz Francuske gde je nastalo najpoznatije mlado vino, božole. Pravilo je da se mlada vina predstavljaju trećeg četvrtka u novembru, a ove je godine to 19. novembar.

Nekada zastupljen - danas gotovo zaboravljen

Portugizer je nekada bio veoma zastupljen u Fruškogorskom vinogorju da bi s godinama iščezao. Poreklom je iz Portugalije, a kod nas se još naziva i svatovac jer je mlado vino prvo koje je gotovo u vreme početka svadbi, slavlja i veselja. Mačkov portugizer - svatovac napravljen je od ručno obranog grožđa metodom karbonske maceracije, koja je poznata i kao "fermentacija cele bobice". Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa.

Danas u Srbiji, osim ove vinarije, koja ima najveći zasad portugizera, ovu sortu grožđa imaju još dve - tri vinarije u Sremskim Karlovcima, a ukupna površina pod ovom autohtonom sortom je oko 10 hektara, što je veoma malo, ali je zato veoma cenjen van granica Srbije, gde ova vinarija kontinuirano osvaja nagrade za kvalitet svog vina.

Cilj ove manifestacije je podsetiti ljude na ovu staru lepršavu vinsku sortu poznatu kao svatovsko vino. Organizatori su za Dan mladog portugizera pripremili veoma bogatu agendu kako bi svako pronašao nešto za sebe.

Bogata agenda očekuje sve zainteresovane

Od 14 do 16 sati u Skupštini grada Novog Sada, u Plavoj sali održaće se panel diskusija na temu: Portugizer - trendi bećar ili daleka prošlost? Uvodu reč održaće zamenik gradonačelnika Novog Sada, Borko Ilić. Panelom će moderirati enolog, somelije i stručni suradnik u nekoliko vinarija, Ljubica Radan, a učestvovaće sledeći panelisti:

  • Sava Jojić - osnivač Mačkovog Podruma
  • Nataša Budisavljević Radišić - direktorka Interfesta
  • Igor Luković - urednik magazina Vino & fino, predsednik udruženja somelijea Vojvodine
  • Željko Rudić - glavni kuvar u nekoliko novosadskih restorana

U 16:30 počinje uvodni program na Trgu Slobode i u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu, a od 17:30 do 18:30 predviđeno je proglašenje Viteza portugizera za 2015. godinu koja je pripala Vanji Buliću, poznatom novinaru i publicistu, i otvaranje prvog bureta portugizera iz berbe 2015. godine. Inače, Vitez se zakletvom obavezuje da će svojom čašću braniti i čuvati reputaciju portugizera, braniti fruškogorske vinograde od čvoraka te da će popiti najmanje jedan ardov (bačvu) vina godišnje.

Od 18:30 do 19:00 održaće se proglašenje najbolje pesme o vinu za 2015. godinu, nakon čega do 20 sati sledi kulturno-umetnički program. Za vreme trajanja manifestacije posetioci će moći besplatno da degustiraju vino, a moći će i da ga kupe po promotivnim cenama.


Tagovi

Mačkov podrum Dan mladog portugizera Novi Sad Svatovac Fruškogorsko vinogorje Karbonska maceracija Panel diskusija Sava Jojić Nataša Budisavljević Radišić Igor Luković Željko Rudić Vanja Bulić Proglašenje viteza