Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 31.01.2017. 14:45

Prodaja poljoprivrednih mašina u porastu

U Srbiji je zabeležen rast prodaje poljoprivrednih mašina oko 10% u odnosu na 2015. godinu. U svetu se proda oko dva miliona traktora godišnje, a kod nas je ta brojka oko 2 - 2,5 hiljade i polovnih i novih traktora.

  • 1.548
  • 353
  • 0

Zimski seminar farmera u organizaciji Kluba poljoprivrednih proizvođača 100P plus i ove godine održava se na Tari i to po 13. put. Temа koja је posebno zainteresovala posetioce ticala se mehanizacije.

Pad prodaje poljoprivrednih mašina u svetu

Na aktuelnosti na tržištu poljoprivredne mehanizacije svoj osvrt dao je Đorđe Mišković ispred Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Naglasio je da је od 2013. godine uočen konstantan pad prodaje poljoprivrednih mašina u svetu, pretočeno u brojke to je negde oko 3%.

Dominantan uticaj na prodaju mehanizacije imaju kretanje cena žitarica, uljarica, mesa i mleka. Pored toga značajan je i uticaj političkih faktora, klimatskih promena, cene energenata i subvencije.

U svetu se proda oko dva miliona traktora godišnje, a kod nas je ta brojka oko 2 - 2,5 hiljade i polovnih i novih traktora.

Mišković je izneo ineteresantan podatak da su sve grupe mašina zabeležile pad u prodaji, osim prskalica. Od brendova uvoznika koji su obeležili prošlu godinu to su: John Deer, potom grupacija Case, New Holland, od istočnih brendova to je Belarus. Kada su kombajni u pitanju od modela u našoj zemlji dominira Claas.

Rast prodaje poljoprivrednih mašina u Srbiji

U Srbiji je zabeležen rast prodaje poljoprivrednih mašina oko 10% u odnosu na 2015. godinu. Faktori koji su tome doprineli su krediti sa subvencionisanom kamatnom stopom, podsticaji, sredstva APV (Autonomne pokrajine Vojvodina) i lokalnih samouprava. Nasuprot tome, faktori koji su usporavali prodaju su čekanje IPARD mera, restitucija, promene zakona o zemljištu.

Značajna sredstva očekuju se u budućnosti od fonda "Prosperitati" donacija Vlade Mađarske za poljoprivrednike koji imaju dvojno srpsko -mađarsko državljanstvo. Traktori se u našoj zemlji najviše uvoze sa Bliskog i Dalekog Istoka i Centralne i Istočne Evrope sa po 35% i iz Zapadne Evrope i SAD sa 30%.

Prošle godine u Srbiju je uvezeno 1.513 novih traktora jačih od 18 kW za razliku od 2015. godine kada je uvezeno 1.254. Kada je reč o polovnim traktorima lane je uvezeno 1.412 i godinu ranije 1.208. Kada je o novim kombajnima reč prošle godine ih je uvezeno 63 za razliku od 2015. kada je uvezeno 70. Polovnih je uvezeno znatno više 438, ali ipak je broj manji nego u 2015. kada ih je uvezeno 456. Lane je uvezeno i 47 novih teleskopskih manipulatora i 75 polovnih.

Saradnik portala Agroklub Đorđe Simović je osim podataka o broju uvezenih mašina pokušao da sazna i konkretne informacije o prodaji pojedinačnih brendova traktora u prošloj godini u Upravi carina, Republičkom zavodu za statistiku i Privrednoj komori Srbije, ali mu je rečeno da "carinska deklaracija ne prepoznaje brend".

Pogledajte video koji smo zabeležili na ovom predavanju:

Foto i video: Verica Matić


Foto prilog


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/