Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2015
  • 10.11.2015. 08:00

Sajam koji poljoprivrednike ostavlja bez daha

Nekoliko stotina hiljada posetilaca i izlagača ogromna je sila koja Agritechnicu čini najvećom. A najveći su baš tamo.

  • 215
  • 46
  • 0

Agritechnica 2015 je svakog posetioca zasigurno ostavila bez daha. Svi su jednostavno došli s najnovijom tehnologijom. Tako da se štandovi gotovo ne mogu zaobilaziti.

Tu je ipak ceo svet. Premda je to najveći i najbolji sajam na svetu, jasno je da su se i nemačke firme istakle. Broj jedan po veličini, dizajnu štanda i aktivnostima svakako je Claas. Prva tri dana upravo na tom štandu organizovani su prvi susreti, konferencije za novinare i veoma popularni doručak na štandu Claasa.

Iza Nemaca idu Italijani

Blještavilo mehanizacije u Hanoveru

Ipak, naziv štand je možda preblaga reč. To što smo videli na Claasu je svet za sebe. Odmah iza njih po našoj oceni idu italijanski proizvođači traktora Landini, McCormick i Valpadana, te New Holland. U svakom slučaju, pokušavaju da prate nemačke izlagače. Nedelja je bila dan i za dodele nagrada. Srebrne medalje u velikom stilu uručene su velikom broju inovacija u mehanizaciji. Prednjačili su oni iz Fendta i John Deere-a. Lemken, Rabe, Fliegl, Claas, Amazone mogu takođe da se pohvale mnogim medaljama za inovacije. Čak tri zlatne medalje pripale su John Deere-u, jedna Fendtu i jedna Kroneu.

27 paviljona i izbor traktora godine

Sajam gde sve mnogo košta. Pivo, gazirana pića i drugi sokovi su 4 evra, parking 60 evra, a ulaznice od onih 40 pa i više evra. Međutim, na ovom sajmu ima šta i da se vidi. Čak 27 paviljona i jedan dan je premalo da se sve obiđe. Centralni događaj dana je svakako bio izbor Tractor of the Year 2016. Fendt 1050 Vario osvojio je tu laskavu titulu. Nagradu Best Utility dobio je Massey Ferguson 5713SI. Najbolji specijalizovani traktor je voćarsko-vinogradarski Same Frutteto S 90.3, a nagradu za najbolji dizajn odnela je Valtra N174V.

Ovaj sajam veliki je i zbog opreme za navodnjavanje i naravno sistema za odlaganje gnojovke. Svet više ne štedi novac ni tehnologiju da reši te probleme. Voda i rešavanje gnojovke očigledno su ono čemu se daje ogroman značaj. Prisustvovali smo i zanimljivoj konferenciji za novinare koju je organizovala rusko-kanadska korporacija Versatile, a prvog dana sajma sve od sebe su dali da privuku publiku, ali i okupljene novinare Vaderstad, zatim New Holland i Fendt čijim smo događanjima i mi prisustvovali. Drugog dana sajma, u ponedeljak svojim aktivnostima pažnju posetilaca pokušali su da privuku Pottinger, Case IH, Valtra, Weidemann i Fliegl, te Samson.


Foto prilog


Tagovi

Sajam Claas Samson RABE John Deere Landini Fendt Valtra Fliegl Lemken Agritechnica Hannover Same


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer