Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bistričke vodenice
  • 13.04.2016. 18:00

Bistričke vodenice atrakcija mlavskog kraja!

Bistričke vodenice stekle su svoju slavu početkom XIX veka, a ona je trajala do šezdesetih godina XX veka, kada se počelo mleti mlinovima koji umesto vode kao pogon koristite struju. Ali one rade i danas i melju kvalitetno brašno koje je sve traženije za pripremu zdrave i ukusne hrane.

  • 1.808
  • 866
  • 0

U Braničevskom okrugu u opštini Petrovac na Mlavi, nalazi se Bistrica koja krije stare mlinove koji još melju kukuruz i pšenicu kao što se nekada mlelo. Reč je o vodenicama. Bistričke vodenice stekle su svoju slavu početkom XIX veka, a ona je trajala do šezdesetih godina XX veka, kada se počelo mleti mlinovima koji umesto vode kao pogon koristite struju.

Danas su bistričke vodenice poznate van opštine Petrovac na Mlavi i u njima se i dalje melje kvalitetno brašno koje je veoma traženo za pripremu zdrave i ukusne hrane. Selo Bistrica, udaljeno 10 km jugoistočno od Petrovca na Mlavi, poznato je po sačuvanim mlinovima "vodenicama" kojih ima ukupno deset.

Stari mlinovi "vodenice" izgrađeni su za mlevenje kukuruza i pšenice i nalaze se pored Bistričke reke koja protiče kroz istoimeno selo. Nalaze se na relativno kratkom rastojanju od 1,5 kilometara i po tome su jedinstvene u Srbiji. Ovakav kompleks očuvanih vodenica se veoma retko susreće pa su one i deo specifičnosti Braničevskog okruga. Danas, vodenice rade zato što se kukuruzno i pšenično brašno samleveno u vodenici vraća se na trpeze brojnih porodica kao vid zdrave hrane. Žitarice (pšenica ili kukuruz) ne melju se na mlinu sa gvozdenim čekićima, već se mlevenje obavlja na kamenu. Žitarice polako ulaze u sredinu mlinskog kamena iz nasipne kupe. Pomoću odgovarajućih sertifikata, vodeničari bi svoje proizvode mogli da plasiraju na tržišta van Srbije. Tako bi vodeničarstvo vratilo nekadašnju popularnost, onu koju je imalo dok se nisu pojavili prvi mlinovi na električni pogon.

Dva veka duga tradicija mlevenja brašna

Vodenice na Bistričkoj reci građene su početkom 19. i sredinom 20. veka. Dok nije došlo do otvaranja savremenih mlinova na struju meštani sela Bistrice i drugih okolnih sela donosili u džakovima pšenicu i kukuruz od kojih se mlelo brašno koje je služilo kao osnova za mnoga tradicionalna jela kao što su parena proja, vlaški kačamak, vruće pogače. Vodenica Tomašević Brane najstarija je sačuvana, a o tome svedoči i turska tapija iz 1819. godine, a tu su i mnoge druge vodenice koje zaslužuju pažnju kao što je na primer Pavićevića vodenica, vodenica Raca te Ivkova vodenica.

Vodeničari imaju svoju zakletvu

U mnogim zanimanjima poput lekara, vojnika, sudija, advokata postoji obaveza polaganje zakletve. Kod vodeničara to nije definisano nijednim pisanim dokumentom, ali se kroz običaj ustalilo preko dva veka obaveza da vodeničar, pre nego što počne sa radom, položi zakletvu i tako nastavi sa radom na mlevenju brašna. Tekst vodeničarske zakletve glasi: "Zaklinjem se svojom čašću i obrazom, da ćemo pošteno mleti brašno i nećemo zakidati na ušuru. Poštovaćemo pravo prvenstva u meljavi i visok kvalitet brašna sa Bistričke reke. Tako nam Bog pomogao i svi sveci, u dvanaest meseci."

Manifestacija posvećena bistričkim vodeničarima

Svake godine u Bistrici u kompleksu vodenica održava se manifestacija "Dani vodeničara i pomeljara". Reč je o jednoj od značajnijih manifestacija u Mlavskom kraju i ona je interesantna pre svega po mestu na kome se odvija, a to je kompleks koji se nalazi pod zaštitom države kao prirodno dobro od 1986. godine. Ovakvom manifestacijom se teži da se vodeničarski zanat otrgne od zaborava.

Pored promocije ovakvog plemenitog zanata menifestacijom se promoviše i zdrava hrana, kao što su: kravlje i ovčje mleko i sir iz Mlavskog kraja, med, proja, kačamak, kukuruzno belo i žuto brašno, pšenično brašno, prepečenica za koju se kaže da "govori više jezika". Na manifestaciji postoje takmičenja na kojima se učesnici nadmeću za najboljeg vodeničara, najuređeniju vodenicu, najbržeg takmičara u krunjenju kukuruza i najlepšu pomeljarku.

Foto:bigstockphotos.com;Laures


Tagovi

Vodenica Bistrica Petrovac na Mlavi Braničevski okrug Proja Kačamak Bistrička reka Brana Tomašević Ivkova vodenica


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.