Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piramida Sunca
  • 10.10.2016. 18:00

Faraonsko etno selo u dolini piramida

Učestala istraživanja, nova otkrića i teorije stalne su aktivnosti u malom gradu Visoko u srcu BiH koji privlači elik broj turista.

Foto: Portal Vipromo
  • 716
  • 203
  • 0

Mir, tišina, pravi prirodni ambijent, mnoštvo zelenih površina, prirodnih izvora i šuma je sve ono što okružuje najveću bosansko-hercegovačku piramidu "Sunca". Samo par kilometara od užeg urbanog dela grada Visoko, nalaze se zelene površine, livade, šumske staze, sve što je potrebno za formiranje sve više popularnih etno sela.

Ispunjeni sadržajima koji promovišu ruralni razvoj, uz neretko proizvodnju zdrave organske hrane i odličan ambijent za odmor i opuštanje, etno sela su sjajna šansa za razvoj turizma. Uz kombinaciju sa obližnjim arheološkom iskopinama, razvijenom mrežom podzemnih tunela i arheološko-turističkim parkom sadržaj je koji promoviše ruralni razvoj i seoski turizam za desetine hiljada turista koji godišnje koji posećuju dolinu piramida.

Fenomen brda Visočica

Visočica, brdo iznad grada Visoko kroz istoriju uvek je bilo zanimljivo. Osim piramidalnog izgleda o tome svedoče ostaci zidina srednjovjekovnog kraljevskog grada Visoki koji se nalaze na vrhu Visočice. Međutim, svoju planetarnu ulogu u svetu Visočica je dobila pre desetak godina, sasvim slučajno, zahvaljujući sr.sci. Semiru Osmanagića koji je otkrio drevni piradmidalni kompleks u Visokom.

Dio staze za šetnju i uživanje u dolini piramida

U svojoj knjizi Bosanska piramida Sunca on kaže: "Bez obzira što je Visočica 700 metara visoka, ja nisam odbacio mogućnost da je reč o radu ljudskih ruku. Naprotiv. Brzo sam pronalazio argumente u prilog ideji da je ovde reč o fenomenu koji zaslužuje da bude ispitan. U Evropi, zvanično, ne postoje piramide koje su gradile drevne civilizacije. Tačnije, nisu postojale sve do danas.
Sa zadovoljstvom objavljujem svetu da se u srcu Bosne, tridesetak kilometara severno od Sarajeva, nalazi kamena piramida monumentalnih razmera. Brdo Visočica koje se uzdiže iznad grada Visoko, u sebi krije stepenastu piramidu čiji su graditelji iz duboke evropske prošlosti, pra-Iliri".
I tako je sve počelo ...

Arheološko-turistička destinacija

Pažnju i interes, dolina piramida privukla stotine renomiranih svetskih stručnjaka, a 2008. godine zaključak Međunarodne naučne konferencije na kojoj je učestvovalo 55 vodećih stručnjaka iz 13 zemalja je glasio: "Bosanska dolina piramida najveći je svetski kompleks piramidalnih građevina i arheološki fenomen koji iziskuje intenzivno istraživanje".

Učestala istraživanja, nova otkrića i teorije neprestano privlačile veliki broj turista. Srazmerno sve većem broju posetilaca rastao je i broj hostela, prenoćišta i ostalih sadržaja. Između ostalog za turiste su postali atrakvtivni i Belvedere - lokacija sa perfektnim pogledom na piramidu "Sunca", podzemni lavirint tunela Ravne, Bosanska piramida "Sunca" - arheološka iskopina, Muzej fondacije, Park "Ravne 2", Vratnica Tumulus, Bosanska piramida "Mjeseca" Vrh bosanske piramide "Sunca".

Ubaciti sadržaje seoskog turizma

Paradajz uzgojen na zemlji piramide "Sunca", organsko uzgojeno povrće i voće sa piramide "Mjeseca", kravlje mleko sa pašnjaka podnožja piramida, svakako bi bili privlačni postiocima, jer sa takvim prefiksom mesta uzgoja imalo bi dodatnu vrijednost i sigurno veću potražnju. Uz turizam je uviek išla gastronomija - hrana, uz hranu poljoprivreda, a taj zatvoreni krug svakako svakoj pojedinačoj grani donosi zaradu.

Spiralni botanički vrt

"Faraonsko etno selo" sa ruralnim obeležjem i sadržajima doprineli bi i razvoju lokalnih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave raznovrsnom proizvodnjom na ovom području, od voća, povrća pa sve do raznovrsnih sireva i suvog mesa.

U skladu sa prirodom

Prostor u dolini piramida, sa svojim prelepim prirodnim ambijentom privlačan je i mnogim donatorima koji novim sadržajima obogaćuju ovaj prostor. Tako je nedavno lovačko društvo "Srndač" iz Visokog doniralo deset fazana arheološko-turističkom parku, koji su naselili i pronašli dom u okolnim šumicama, a novim stanovnicima parka osiguran je i kukuruzni obrok.

Takođe krajem oktobra predviđena je sadnja 100 sadnica voćki i formiranje drvoreda pored prilaznog puta. Ova donacija je stigla iz Nemačke od dugogodišnjeg prijatelja Fondacije Henrya N. Poklon je stigao i iz Hrvatske, predstavnici i posetioci ove zemlje su postavili i formirali spiralni mirisni vrt sa lekovitim biljem.

Ima potencijala, potrebna volja

Baš kao što je nastao ove godine arheološko-turistički park Ravne 2. na oko 40 hiljada kvadratnih metara sa nizom novih sadržaja, postoji i šansa za formiranje etno sela uz promociju seoskog turizma. Prostor, prirodni ambijent, šume, livade, šumski potok, pešačke šumske staze, izvori čiste vode, prilazni putevi su sve ono što priroda sama od sebe nudi. Potrebno je samo malo dobre volje, sredstava, pomoć turističke zajednice i ideje kako ukomponovati infrastrukturu ruralnog karaktera sa popratnim sadržajima, a ne treba ni dovoditi u pitanje je da li bi stranim turistima, ali i domaćim takvo mesto bilo primamljivo.

Izvor pitke vode

Izgrađeni i uklopljeni u prirodni ambijent, prenoćišta, kuće seoskog izgleda, vikend kuće i štale sa domaćim životinjama bile bi sigurno magnet za turiste iz inostranstva. Odlična preporuka i ideja za nekog investitora!

Foto: Portal Vipromo


Tagovi

Piramide Visoko Visočica Etno selo Ruralni turizam


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.