Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena područja
  • 12.10.2016. 08:00

Održivi razvoj turizma

Cilj osmog seminara "Održivi turizam u sistemu upravljanja zaštićenim područjima, je bio predstavljanje mogućnosti održivog razvoja turizma u zaštićenim područjima, usmerenog ka uspostavljanju ekoturizma i seoskog turizma.

Foto: bigstockphoto.com/ Anna Omelchenko
  • 186
  • 5
  • 0

Cilj osmog seminara "Održivi turizam u sistemu upravljanja zaštićenim područjima, koji je održan pre nekoliko dana u Parku prirode "Stara planina", je bio predstavljanje mogućnosti održivog razvoja turizma u zaštićenim područjima, usmerenog ka uspostavljanju ekoturizma i seoskog turizma, kao delatnostima koje direktno zavise od kvaliteta prirode i učešća lokalne zajednice. Istovremeno, potrebno je uspostaviti sve ekološke, socijalne i ekonomske funkcije održivog razvoja.

Zaštićena područja učiniti vidljivim

Seminar, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede-Sektor za zaštitu žitvone sredine, a u saradnji s Javnim preduzećem "Srbija šume", bio je posvećen i mogućnostima za razvoj i unapređenje zaštićenih područja, odnosno promociju i vidljivost tih područja. Kako se društvo menja, nove oblasti i načini upravljanja postaju relevantni za uspešno funkcionisanje zaštićenih područja.

Tradicionalno upravljanje zaštićenim područjima u kome je jedina funkcija zaštita, odavno je prevaziđeno. Danas, upravljači moraju imati funkcionalan način upravljanja, koji je u skladu sa društvenim potrebama i razvojnim prioritetima. Novi pristup podrazumeva menadžersku kontrolu, zaštitu vrsta i staništa i povezanost zaštite i ekonomskog razvoja.

Zadatak seminara je bilo i iznalaženje rešenja na koji način obezbediti delatnost koja podržava regionalnu ekonomiju, kooperativno upravljanje i finansijsku stabilnost zaštićenog područja

Foto: bigstockphoto.com/ Anna Omelchenko


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P