Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji
  • 31.08.2015. 08:45

Prvi azil za konje na Balkanu

U azilu za konje spašavaju one koji su zapostavljeni u ergelama širom zemlje i one za čije uzdržavanje vlasnici nemaju dovoljno novca ili ne mare. Tu su nekadašnji trkači, ali i oni koji su izvlačili drva iz šume.

  • 502
  • 31
  • 0

U Lapovu kod Kragujevca otvoren je prvi azil za konje u Srbiji. Ovo je prvi azil ovakve vrste na Balkanu u kome je trenutno 16 konja našlo spas i izbeglo tužnu sudbinu u klanicama širom Srbije. Željko Iličić, inicijator i osnivač azila "Staro brdo" kaže da je osnovna ideja udomiti konje koje vlanici više ne žele ili su ih zlostavljali.

"Spašavamo konje koji su nekada služili za trke i bukvalno smo ih uzeli sa vrata klanica, kao i one koji su zapostavljeni u ergelama širom zemlje, zatim one koji su čitav život izvlačili drva iz šuma i fizički su potpuno skrhani. Imamo i kobilu koja je upropašćena neprestanim ždrebljenjem, kaže Iličić, koji je za azil ustupio hektar svoje zemlje na brdu iznad Lapova.

Ranč služi oporavku konja

Konji u azilu

Na ranč "Staro brdo" gde se konji najpre oporavljaju, prvi je stigao Hasan, čiji vlasnik iz opravdanih razloga nekoliko meseci nije mogao da brine o njemu niti da plaća račune ergeli u kojoj je bio smešten. Zatečen je kako se hrani otpacima i jedva stajao na nogama. Vlasnik nije pristajao da konj bude uspavan i tako je, sada već oporavljen, Hasan stigao na ranč.

Željko je nalazio konje sa polomljenim lopaticama i pršljenovima, što je bila sigurna karta za klanicu. Nikom se nije isplatilo da ih leči, pa je najjednostvnije rešenje bila eutanazija životinja. Miljenik azila je dvomesečno ždrebe Milo, koje je Iličić zatekao u blatu i skoro mrtvo od gladi.

Konji dolaze uplašeni i neuhranjeni

Danilo Mihailović - "šaptač"

A u azilu je i Gliser, nekadašnji šampion trkačkih staza. Pobednika Sent ledžer derbija planirali su za klanicu. "Na stazu više ne može, a ima i dovoljno svojih potomaka. Star je samo 18 godina. Konji mogu da žive tridesetak godina i Gliseru ćemo, nadamo se, naći novi dom u kome će uživati u svojoj penziji, dodaje Iličić.

Konji u azil stižu uglavnom uplašeni i neuhranjeni. Nakon što ih nahrane, prvi korak je njihov psihički oporavak. Vlasnik azila kaže da kada stignu konji se paše i svoje senke, a istraumirani za svaki zalogaj misle da im je poslednji. U azilu pomaže petoro volontera, među kojima je i jedan potkivač i šaptač.

Pre dva meseca finansijski su u pomoć pritekli ljubitelji ovih životinja iz Engleske donacijom koja će biti dovoljna za hranu i veterinarsku negu.

Traže udomitelje za konje

U azilu ima mesta za 100 konja

"Azil je na granici održivosti. Motiv da sačuvam konje i obezbedim im dostojnu starost je naša istovetna i iskonska ljubav prema slobodi. Za svakog od njih tražimo udomitelja koji će se po našim propisima, dostojnim civilizacijskih tekovina, brinuti o njima. Ukoliko bude drugačije, konje ćemo im oduzeti, dodaje Iličić.

U lapovskom azilu ima mesta za stotinu konja. Iličić takođe moli sve vlasnike konja koji iz bilo kog razloga ne mogu više da se brinu o životinjama da ga slobodno pozovu i tako poštede životinje patnje i gladi. Kaže da je to poštenije nego zapostaviti konja i držati ga u nehumanim uslovima.


Foto prilog


Tagovi

Lapovo Kragujevac Azil za konje Staro Brdo Klanica Trkački konji Klanice Željko Iličić Ergele Šampioni Eutanazija


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]