U mlavskom kraju priprema se tradicionalni viševekovni specijalitet "žmare", a smatra se da je star oko 300 godina.
U mlavskom kraju priprema se tradicionalni viševekovni specijalitet "žmare". Veoma je zahtevan za pripremu i traži angažovanje nekoliko ljudi, a najviše se sprema u selima Kladurovo, Ranovac i Manastirica.
Smatra se da je ovaj specijalitet star oko 300 godina, a nekada se pripremao isključivo na svadbama u mlavskom kraju, kao i u bogatijim kućama, kao posluženje koje dolazi na kraju, posle pečenog mesa, ili umesto njega. I danas je žmare neizostavan specijalitet na mnogobrojnim svadbenim trpezama u selima opštine Petrovac na Mlavi, a zaslužuje da bude zastupljen i mnogo više.
Za pripremu ovog specijaliteta najviše se koristi ovčije meso, ali može da se priprema i od kokošijeg, goveđeg i ćurećeg mesa. Kada se sprema od ovčijeg mesa, upotrebljava se obično meso bez loja, potapa se u vrelu vodu u kojoj je prethodno ukuvan praziluk. Nakon nekoliko sati, kada se raskuva, pristupa se proceđivanju i odvaja kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se dodaje kontinuirano pšenično brašno i kuva se, neprekidno mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Servira se obično dok je topao.
Ova manifestacija je takmičarskog karaktera i održava se zadnje subote u julu mesecu u selu Kladurovo u opštini Petrovac na Mlavi, a takmičari su vrsni majstori u spremanju ovog jela. Takmičenje već nekoliko godina okuplja meštane i goste sa ciljem da daju doprinos u očuvanju tradicije pripreme ovog specijaliteta. Ukupno se u proseku na takmičenju pripremi oko jedne tone ovog jela koje se onda prodaje zainteresovanim posetiocima. U sklopu manifestacije organizuju se i izložbe meda, sira, rakije, a najviše izlažu mali poljoprivredni porizvođači. Takođe, učestvuju i razna udruženja sa ručnim radovima i tracionalnom hranom.
Specijalitet sa kojim se ponose stanovnici ovog kraja zaslužuje da bude zaštićen proizvod. Jedinstveni specijalitet ima potencijala za organizovanu proizvodnju jer tražnja za njim je uvek velika.
Foto:youtube.com
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor