Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biosigurnost životinja
  • 25.05.2016. 08:00

Biosigurnost za srećnije životinje, ali i farmere

Veća biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Foto: pixabay.com
  • 596
  • 22
  • 0

Zdravlje i dobrobit životinja su ključni u pravilnom raspolaganju živom stokom. Veća biosigurnost ima za cilj očuvanje i poboljšanje zdravlja životinja.

Biosigurnosne mere zasnovane su na izbegavanju direktnog ili indirektnog kontakta između grupa životinja radi smanjenja mogućnosti infekcija. "To dovodi do boljeg zdravlja i produktivnih performansi životinja, manje upotrebe lekova i bolje cene proizvoda. Biosigurnosne mere ključne su za svaki životinjski zdravstveni program", objašnjava stručnjak za biosigurnost Žeron Devuf.

Zdrave životinje, manje lekova i bolja cena kroz biosigurnost

Biosigurnost na nivou stada podeljena je na spoljašnju i unutrašnju. Spoljašnja biosigurnost odnosi se na mere koje imaju cilj da spreče unos bolesti u stado. Veoma je važno nabaviti životinje pouzdanog i proverenog porekla i znati šta se kupuje. Pre pridruživanja stadu, životinje treba neko vreme da provedu u karantinu. Gde je to moguće, za živinu i svinje, važno je imati ispravan pristup.

Unutrašnja biosigurnost predstavlja set mera koje se preduzimaju u cilju sprečavanja širenja bolesti u stadu. Pravilno razdvajanje vrsta ili kategorija životinja je korisno, a upravljanje bolesnim životinjama važno je za izbegavanje zaraze ostalih životinja.

Inovacije u poboljšanju biosigurnosti

80 stručnjaka iz 23 zemlje Evropske unije sastalo se da bi razmenili iskustva i praksu, te doneli preporuke u inovaciji i poboljšanju biosigurnosti kod živine, goveda i svinja. Preporuke uključuju lako primenljive mere poput odvajanja farme na čisti i prljavi deo. Za stoku je važno odvojiti jedinke različitog starosnog doba, a vozila bi generalno trebala da budu očišćena i dezinfikovana pre ulaska na farmu.

Pošto na gazdinstvima često ima mnogo posla, farmeri često zaboravljaju na mere sigurnosti. Tako je univerzizet belgijskom gradu Gentu razvio online sistem bodovanja u formi upitnika koji pomaže farmerima da obrate više pažnje na mere koje se koriste radi poboljšanja sigurnosti životinja, što se čini i kroz zajedničke inicijative.

Španski svinjarski sektor na zabrinjavajućem nivou

U španskom svinjarskom sektoru biosigurnost je na zabrinjavajućem nivou. Kontrola populacije glodara je izuzetno važna. Jedan pacov može da zarazi 10 puta više hrane nego što može da pojede, a prenosi i 45 bolesti uključujući salmonelozu i svinjsku dizenteriju. Španski farmeri razvili su specijalnu napravu koja privlači glodare netoksičnim mamcem i zarobi ih u trenutku kada pokušaju da ga pojedu. Tako nema opasnosti od slučajnog trovanja, pa nema ni leševa.

Ovaj izum prvo je testiran na svinjarsko-istraživačkoj farmi u Segoviji i dao je dobre rezultate. To je dovelo do veće biosigurnosti. Do kraja 2014. godine, 59 farmi je učestvovalo u programu, a ulovljeno je više od 70 hiljada pacova. Sve navedeno je rezultiralo zdravim svinjama, manjom upotrebom lekova i dobrim cenama a na kraju i srećnim farmerima.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Biosigurnost Životinje Stočarstvo Zdravlje životinja Svinjarski sektor Farme


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."