Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drugi srpski Kongres mlekarstva
  • 26.10.2016. 08:00

Cilj unapređenje kvaliteta i efikasnosti mlekarstva

Na Kongresu se između ostalog govorilo o izazovima i šansama mlekarstva, cenama i potrošnji mleka, o akreditaciji Nacionalne laboratorije, prelevmanima na uvoz mleka, stimulisanju proizvodnje mleka.

  • 195
  • 9
  • 0

Drugi srpski Kongres mlekarstva u organizaciji Udruženja proizvođača mleka Srbije, a u okviru projekta "Podrška dijalogu između javnih i privatnih aktera za sektor mleka" u Republici Srbiji, koji sprovode Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) održan je 24. oktobra u Beogradu. Na Kongersu su učestvovali stručnjaci, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i predstavnici proizvođača i prerađivačkih kompanija, naučnoistraživačkih institucija i srodnih udruženja, organizacija potrošača, odnosno svi važni činioci u proizvođačkom lancu ovog strateškog sektora srpskog agrara.

Na Kongresu se između ostalog govorilo o izazovima i šansama mlekarstva, cenama i potrošnji mleka, o akreditaciji Nacionalne laboratorije, prelevmanima na uvoz mleka, stimulisanju proizvodnje mleka.

Blag rast cena mleka na globalnom nivou

Drugi Kongres otvorio je Ljubiša Jovanović, predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije, istakavši sve šanse i izazove sa kojima se ovaj sektor susreće. O cenama mleka na globalnom nivou, to jest njihovom blagom rastu od juna ove godine, kao i predviđanjima da se očekuje rast potrošnje meka i mlečnih proizvoda u svetu što ide u prilog i proizvođačima u Srbiji govorio je Dmitry Prikhodko, ekonomista Investicionog Centra UN FAO.

"Veliki izazov za sektor mlekarstva predstavlja to što Srbija ima najmanji broj grla po farmi u Evropi, sa prosekom od 2,8 krave po domaćinstvu. Za veću konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, neophodno je da se unapredi efikasnost proizvodnje i kvalitet mleka, kako bi se odgovorilo na standarde EU" zaključio je Prikhodko.

Premiranje po litri mleka, a prema kvalitetu

Na prvom panelu koji se bavio državnom institucionalnom podrškom sektoru, Nenad Terzić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, naglasio je da se i u narednoj godini planira snažna podrška sektoru stočarstva i da će zajedno sa predstavnicima Udruženja razmotriti predlog rekonstrukcije modela premiranja po litri mleka, a prema kvalitetu. U tri panela govornici i učesnici su diskutovali i o značaju akreditovanja Nacionalne laboratorije, dodatnom opremanju proizvođača mleka, prelevmanima na uvoz mleka, uvođenju oznake kvaliteta za domaće proizvode i brendiranju za međunarodna tržišta, kao i promeni modela podsticanja proizvodnje mleka od strane države, a u pravcu stimulisanja višeg kvaliteta proizvoda.

Učesnici Kongresa su se složili da je cilj Udruženja i svih aktera u lancu proizvodnje i prodaje mleka da u naredne tri do četiri godine, više od 90 odsto proizvedenog mleka u Srbiji bude u ekstra klasi kvaliteta.

Tekst i foto: Udruženje proizvođača mleka Srbije


Tagovi

Srpski kongres mlekarstva UN FAO EBRD Cene mleka Nacionalna laboratorija Prevelmani


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić