Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo u Čurugu
  • 15.07.2016. 09:00

Dug put od cigaje do virtemberga

Već više od dve decenije Dalibor Stojčić iz Čuruga bavi se stočarstvom, prevashodno ovčarstvom. Tradiciju je započeo još njegov otac, iz hobija, a danas Dalibor ima stotinjak ovaca.

  • 556
  • 25
  • 0

Već više od dve decenije Dalibor Stojčić iz Čuruga bavi se stočarstvom, prevashodno ovčarstvom.

Ovom granom poljoprivrede počeo je da se bavi još njegov otac, ali to mu je bio samo hobi, čisto onako, iz ljubavi. Najviše je gajio cigaje koje su svoje mesto nalazile na pašnjacima i opstajale uprkos nepovoljnim uslovima u kojima su obitavale. Ali zahtevi tržišta su s vremenom doveli do drugačije situacije. Pre svega, rasla je tražnja za belim jaganjcima sa boljim radmanom mesa pa su se i čuruški ovčari, među kojima i Dalibor, jednostavno morali da prilagode tim promenama.

Danas u svojoj proizvodnji Dalibor ima oko stotinjak ovaca od kojih je petina umatičena, a ostatak je još uvek mešan. Kao najpovoljniju rasu za meleženje čuruški ovčari odabrali su virtemberg rasu koja se pokazala dobra u kombinaciji sa cigajom. Takođe, Dalibor ima i ovnove u čistoj rasi bez kojih pretapanje u virtemberg ne bi bilo ostavrivo.

Prema Daliborovim rečima, subvencije su ključne u ovčarstvu, i bez njih bi bilo veoma teško opstati. A kakvi su njegovi planovi za budućnost kada je u pitanju proizvodnja priplodnog materijala, šta kaže o mogućnostima plasmana mleka i vune te kako rešava problem sa visokim cenama stočne hrane, saznajte u video prilogu koji sledi:


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Dalibor Stojčić Čurug Ovčarstvo Virtemberg rasa Cigaja Ispaša Subvencije u ovčartsvu


Partner