Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć stočarima
  • 09.12.2016. 08:00

Grad Pirot pomogao kupovinu 600 junica

Lokalna samouprava Pirot u protekle četiri godine pomogla je kupovinu 600 junica.

Foto: bigstockphoto.com/evgenius
  • 1.844
  • 439
  • 0

Lokalna samouprava Pirota u protekle četiri godine subvecionisala je kupovinu 600 priplodnih junica. Pomoć je upućena farmerima koji za ovu meru imaju veliko interesovanje s obzirom na to da im lokalna samouprava refundira za svako grlo skoro polovinu vrednosti. Ova mera će biti aktuelna i u 2017. predviđeno je budžetom za poljoprivredu koji će u narednoj godini biti značajno povećan.

Lokalna samoprava pomaže svoje poljoprivrednike

Da lokalna samouprava Pirota pomaže svoje poljoprivrednike potvrđuje i proizvođač Miljan Milošević u selu Barje Čiflik, koji odgaja pet goveda, a planira da proširi proizvodnju jer ima prostora za odgoj tridesetak grla. Miljan u ove namene planira da koristi subvencije lokalne samouprave. Do sada je Miljan za kupovinu junica i poljoprivrednih mašina uložio blizu dva miliona dinara, a lokalna samouprava Pirot mu je obezbedila povraćaj u vrednosti 600.000 dinara, prenose piroteske vesti.

Na kupovinu junica zahvaljujući dostupnim subvencijama odlučio se i Vladica Mančić koji je i prošle i ove godine kupio po pet junica, a za svaku je dobio povraćaj od 100.000 dinara. Kupovina kvalitetnih priplodnih junica, kako kaže Vladica, pomaže poboljšanju mlečnosti.

Veliko interesovanje farmera

S obzirom na to da se za svaku kupljenu junicu može vratiti skoro polovina uloženog novca za korišćenje subvencija za nabavku priplodnih grla vlada veliko interesovanje poljoprivednika, navode u lokalnoj samoupravi. U ovoj instituciji smatraju da je to jedna od mera koja utiče na kvalitet govedarske proizvodnje. Goran Popović napominje da broj grla goveda opada, ali daleko slabijim intenzitetom nego što je to slučaj kod ovaca.

S obzirom na popularnost ove mere za njeno koiršćenje javilo se više potencijalnih korisnika nego što to planirani budžet za 2016. dozvoljava, ali u Gradskoj upravi ističu da će svi poljoprivrednici ipak dobiti subvencije, a najavljuju da će za ovu meru u 2017. biti obezbeđena veća vrednost novca za petinu u odnosu na sredstva izdvojena budžetom u 2016. godini.

Foto: bigstockphoto.com/evgenius


Tagovi

Subvencije Lokalna samouprava Pirot Priplodne junice Poljoprivrednici Goran Popović


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.