Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadija
  • 07.02.2017. 16:15

Kod mangulica - ni internet ne pomaže!

Milinko Vasiljević iz Gornje Trnave kod Topole ozbiljno razmišlja da odustane od uzgoja mangulica. Razlozi su niska cena proizvoda i slaba kupovna moć potrošača. Krdo rasprodaje, a najviše narudžbina stiže preko interneta.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.365
  • 299
  • 0

"Preko interneta, ako može, da rasprodam ovo iz obora, pa da vidim kako ću i šta ću dalje" - ovim rečima skoro da zaključuje priču o mangulicama, Milinko Vasiljević iz Gornje Trnave kod Topole. On je jedan od retkih uzgajivača ove vrste svinja u Šumadiji. Na korak je, kaže, da odustane od ovog posla. Niska cena žive vage mangulica i besparica kod potrošača, uprkos tome što su meso i proizvodi zdravi za ishranu, teraju ga da raskrčmi stado.

Da je knjaz Miloš imao internet

"Slabo se kupuje meso, mast ili proizvodi od mangulica, ovako u slobodnoj prodaji i na pijaci. Postavljam oglase na internetu, tamo je nešto bolja prodaja. U mojoj Šumadiji retko ko kupuje. Više ima kupaca u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. U pitanju su uglavnom restorani koji služe to meso. Smejem se ponekad samom sebi i pomislim kakav bi posao knjaz Miloš, zahvaljujući kome su mangulice i nastale, napravio da je mogao na internetu da prodaje svinje", kaže Milinko.

On je pre četiri godine nabavio prve mangulice. Pun entuzijazma započeo je posao. Uvek je držao stoku. Ima imanje od 20 hektara zemlje. Kada je počinjao, cena mesa bila je od 2.5 do 3 evra. Zapatio je krdo. Prvobitni plan je bio 120 mangulica.

"Cene su krenule nizbrdo, a potražnja sve manja. Jednostavno, proizvodi nisu toliko popularni koliko se očekivalo. A i standard ljudi je takav da kupce tražiš uz sveću. I uvoz mesa iz Evropske unije doprineo je tome. Svi se rukovode onom 'daj šta daš'. Odu u kasapnicu gde je jeftinije, a tamo, šunka i pršuta po ceni od 450 dinara. Pa to nema nigde, nije realna cena. Retki su oni koji bi platili 800 dinara za kilogram masti od mangulica, koja je inače i lekovita", kaže Milinko Vasiljević.

Proizvodi nisu toliko popularni koliko se očekivalo, kaže Milinko.

Od planiranih 120, ostalo 30 svinja

U oboru je sada ostalo tridesetak mangulica. Milinko skoro da je rešen da batali uzgoj, iako je razmišljao da bar jednom od dvojice sinova pomogne da počne posao i da ostane na zemlji.

"Planirao sam da kupim i neku šumu za mangulice, ali sam odustao. Imamo sve potrebne mašine, pokriven objekat od 2.000 kvadrata za stoku. Probao sam i sa ovcama, kozama, kravama, bikovima. Slabo šta ide. Uložio sam dosta novca na selu, bio sam građevinac. I sve što sam zaradio, ostalo je ovde. Sad već znam da sam pogrešio", dodaje Milinko.

Cena od 1.5 evra neodrživa

Za sada Milinko svaštari. Ne može još da nađe računicu prema kojoj bi odabrao šta da odgaja, a da to bude isplativo. Cena po kilogramu žive vage mangulica sada je evro i po.

"To nije isplativo. Sa cenom od 2,5 do tri evra može da se priča o nekoj zaradi. Opšta situacija je takva da je sve neizvesno, a za sve što započnete treba vam vreme. Neće mangulica sa neba da padne", kaže Milinko.

Da bi dobili tovljenika za prodaju uzgajivačima je potrebno oko godinu i po dana. Za to vreme, imaju troškove držanja i ishrane, bez garancije da će sa cenom na kraju biti zadovoljni.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Milinko Vasiljević Mangulice Gornja Trnava Topola Mast Tovljenici Uvoz mesa Internet prodaja Knjaz Miloš


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!