Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 22.07.2016. 17:00

Kolubarski kraj idealan za gajenje simentalske rase

Kolubarski kraj prepoznat je kao idealan za gajenje simentalske rase goveda, a iz godine u godinu beleži se rast umatičenih grla.

  • 586
  • 27
  • 0

Kolubarski kraj prepoznat je kao idealan za gajenje simentalske rase goveda, a iz godine u godinu beleži se rast umatičenih grla.

To je potvrdio i direktor Centra za poljoprivredu u Lajkovcu, Nikola Radulović. Prema njegovim rečima, u poslednjih 10 godina broj grla se povećava za 10-20%. Iako kao jedan od razloga ovog rastućeg trenda on navodi subvencije u stočarstvu, to nije dovoljno da se takav trend i održi. Subvencije su naravno, uvek dobrodošle, ali prema iskustvima i mišljenju poljoprivrednika, one bi svakako morale da budu veće. Kao još jednu naročito važnu stvar koja bi mogla da "pogura" poljoprivrednu proizvodnju ovog kraja Radulović je naveo rejonizaciju, jer smatra da država treba da podstiče onu proizvodnju koja je karakteristična za određeno podneblje.

U malom selu Rajković, koje ima oko 300 stanovnika, svoju poljoprivrednu proizvodnju zasnovala je i porodica Jovanović koja se u poslednjih 10 godina teško, ali ipak uspešno bavi gajenjem simentalske rase goveda. Nekada je ova porodica držala goveda za tov, a danas se bave proizvodnjom mleka.

Na imanju radi cela porodica. Na muži danas imaju 17 krava i 2 junice koje će, čim stasaju, zauzeti svoje mesto u proizvodnji. Svu žensku telad se ostavljaju, radi obnavljanja i uvećanja proizvodnje, dok mušku prodaju kad navrše dva meseca starosti. Premda je trenutna situacija teška, ova porodica ne odustaje od stočarstva jer, veruju, doći će bolji dani.

Celu priču o proizvodnji ove porodice pogledajte u video prilogu:


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Govedarstvo Krave Kolubarski kraj Proizvodnja mleka Selo Rajković Vitomir Jovanović Nikola Radulović Subvencije Rajonizacija


Partner