Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj Lipske ovce
  • 15.11.2016. 16:00

Lipska ovca, malo traži-dosta daje

Lipska pramenka ili Lipska ovca spade u domaće autohtone vrste. Vrlo je otporna, a napolju može biti i zimi i leti. Daje dobre proizvode, čak do kilogram mleka dnevno i dobru jagnjad. Ženska grla se dobro prodaju za priplod.

  • 1.746
  • 23
  • 0

Želja za dodatnim poslom opredelila je Gorana Špika iz Požarevca da se uz pčelarstvo okrene i stočarstvu. Posle konsultacija sa savetodavcima Savetodavne službe u Požarevcu, Goran se odlučio za uzgoj autohtone Lipske ovce. Odluka je doneta na osnovu uslova za odgoj njegovog imanja u selu Bogušinac, koji su se pokazali idelanim upravo za ovčarstvo, a presudna je bila činjenica da uz reku Mlavu postoji bezbroj pašnjaka.

Lipska ovca, autohtona rasa koja izumire

U Stručnoj službi u Požarevcu, Goranu su predložili da odgaja Lipsku rasu ovaca koja je nekad na ovim terenima bila veoma zastupljena. Nije bilo kuće koja nije imala 10 do 30 ovaca ove rase. Lipska pramenka ili Lipska ovca spade u domaće autohtone vrste. Ime je dobila po selu Lipe, a njen rejon rasprostiranja je između Smedereva, Požarevca, Mladenovca i Uba. Nastala je neplanskim ukrštanjem s drugim ovcama, a daljim ukrštanjem i domistifikacijom dobijena je ovca sa boljom proizvodnjom mleka u odnosu na druge pramenke.

Lipska ovca kako kaže, dipl. ing Jovan Grozdić iz Poljoprivredno stručne službe Požarevac, je vrlo otporna, a napolju može biti i zimi i leti. Daje dobre proizvode, čak do kilogram mleka dnevno i dobru jagnjad. Ženska grla se dobro prodaju za priplod. Kako je Lipska pramenka retka rasa kojoj preti izumiranje i Goran na početku bavljenja ovčarstvom nije mogao da nabavi više od 16 grla koliko ih ima na gazdinstvu.

Prema rečima stručnjaka u Srbiji nema više od nekoliko stotina ovaca ove rase, što se pokazuje kao sve veći problem pogotovo kada je reprodukcija u pitanju. Jovan napominje da su grla ovaca nabavili u okolini Uba. Moraju da se prate sve linije kako ne bi došlo do srodstva. To se mora izbeći po svaku cenu. Goran se za nabavku priplodnog materijala oslanja na Savetodavnu službu i smatra da ipak u budućnosti neće biti problema na ovom polju.

Popodnevna ispaša obavezna

S obzirom na to da je Goran zaposlen, ishrana ovaca prepodne se svodi na suvu i zrnastu hranu na jaslama, detalnu, seno i kukuruz. U popodnevnim časovima Goran ovce obavezno izvodi na ispašu na pašnjake koji su od imanja udaljeni svega tristotinak metara.

Svaka ovca daje tri proizvoda, mleko, meso i vunu. Trendovi se menjaju tako da danas mleko i vuna nemaju dobru cenu koju su nekad imali, a većina ovčara se oslanja na prodaju mesa, to jest jaganjaca. Ipak, Goran očekuje više i u budućnosti se nada da će zaradu moći da ostvari proizvodnjom i prodajom ovčjeg sira.

S obzirom na veličinu stada i cene proizvoda od ovce, Špiku u ovoj proizvodnji mnogo znače subvencije Ministarstva poljoprivrede po umatičenom grlu. Zbog čega je to tako i u čemu Goran još vidi perspektivu u odgoju ovaca Lipske rase pogledajte u video prilogu.


Tagovi

Lipska ovca Goran Špik Jovan Grozdić Savetodavna služba Požarevac Priplod Autohtona rasa Vuna Meso Mleko


Partner