Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kome je teže
  • 14.07.2016. 09:00

Muzika usrećuje krave, a šta je sa stočarima?

Tomislav Radonjić iz Bara kod Kragujeva pušta svojim kravama muziku, da bi bile srećnije. Ali, tvrdi, i on često zajedno s njima uživa u muzici da bi ublažio muku. Nezadovoljan je odnosom države prema proizvođačima mleka i misli da prelevmani neće trajati zauvek.

  • 2.130
  • 696
  • 0

Tomislav Radonjić svojim kravama osim hrane i nege, svakodnevno obezbeđuje i muziku. Postavio im je tranzistor u štali i skoro 24 sata njegova grla sa zvučnika uveseljavaju rok i pop numere. Ovaj stočar iz sela Bare kod Kragujevca tvrdi da se krave uznemire kad im isključi radio i počnu da riču. Ovu metodu smirivanja krava video je u Vojvodini i preneo u Šumadiju. Da li daju više mleka kad slušaju muziku, Radonjić ne zna, ali zna da ista muzika njemu ne pomaže mnogo, jer nije zadovoljan odnosom države prema proizvođačima mleka.

Četiri litra mleka za litar nafte

Tomislav Radonić
Prelevmani neće postojati u nedogled

"Ova država ne vodi računa o seljaku. Jedino što mi preostane na kraju meseca su ove krave i đubre iza njih. To je moj profit. Pre 7 godina litar i po mleka je bilo litar nafte. Sad dajem 4 litra mleka za litar nafte. Dva litra mleka plaćate isto kao flašu piva. Pa vidite gde smo došli", kaže Radonjić. Ovaj stočar u štali ima 30 krava i trenutno proizvodi 150 litara mleka dnevno. Njemu je otkupljivač zagarantovao cenu od 32.40 dinara po litru do oktobra, ali se plaši da prelevmani neće postojati u nedogled a uvoz mleka će biti dozvoljen.

Dajte seljaku pare kad treba

"Prelevmani nisu rešenje. Kad-tad će dozvoliti uvoz i mlekare će uzimati to mleko. Mlekare su u stvari trgovačke kuće i ponašaju se tržišno. Ako je kod mene litar 32, a u rafovima 89 dinara, i to na sniženju, onda ne govorimo o zaštiti stočara, već o klasičnoj trgovini. Država se oglušuje o naše potrebe. Smanjuju subvencije i isplaćuju ih krajem godine. Seljaku ne treba živa para zimi, nego leti kad je vršaj i za jesenje oranje", dodaje Radonjić koji u svom posedu ima 40 hektara zemlje i na njoj seje kukuruz, pšenicu, tritikal, lucerku, tako da sam proizvodi hranu za svoje krave. Skoro sve sam obrađuje, a radnike angažuje tek kad se vuku bale i kad je oranje.

Ko će dočekati Evropsku uniju?

Tomislav Radonić
Radni dan od 20 sati je neizdrživ

"Moj radni dan traje 20 sati i to je skoro neizdrživo. Ako se nastavi ovako, "bataliću" proizvodnju mleka. Ja tu Evropsku uniju neću ni dočekati. Ovakva situacija opasna je za male proizvođače do 30 grla, a još opasnija za one koji imaju 100 ili 200 krava. Uložili su ljudi velike pare, uzeli kredite, a država nije zainteresovana da ih zaštiti. Pa dovoljno je da mlekara jedan mesec ne isplati novac i tu je kraj tog proizvođača", kaže Radonjić.

U selu u kome oduvek živi i radi nekada je bilo preko 300 krava, a danas jedva da ima stotinu. Seljaci, kaže naš sagovornik, ne znaju šta da rade i čime da se bave. Muziku, kaže u šali, kad ga uhvati muka, sluša i on. "Ujutru kad uđem u štalu prvo uključim tranzistor, pa smo srećni i krave i ja. One malo više od mene. Tako lakše podnosimo ovo loše vreme za stočare", rekao je za kraj ovaj domaćin.


Tagovi

Tomislav Radonjić Muzika za krave Prelevmani Cena mleka Uvoz mleka Evropska unija Subvencije za stočare


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta