Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 26.04.2016. 18:00

Muzikom do većih prinosa mleka

Naučno je dokazano i u praksi potvrđeno, da krave koje ne doživljavaju stres daju više mleka. Muzika može pomoći u smanjenju stresa. Na koji način?

Foto: pixabay.com
  • 735
  • 573
  • 0

Savremene štale su bučna, pretrpana mesta, nimalo prijatna kravama koje u njima žive. Život u takvim uslovima neminovno dovodi do stresa. Zbog toga se došlo na ideju da se muzikom smanji nivo stresa. I uspelo je!

Muzikom protiv stresa

Istraživači Univerzitera u Lajčesteru, su još 2001. godine utvrdili da određene pesme i melodije utiču na produkciju mleka. Ovo istraživanje je nastavak onog iz Univerziteta u Gelfu (Kanada) u kome je utvrđeno da postoji pozitivna korelacija između puštanja muzike kravama i smanjenja nivoa stresa kod krava. U oba ova slučaja su ispitivane krave holštajn-frizijske rase.

Stres između ostalog sprečava lučenje hormona oksitocina, koji je odgovoran za otpuštanje mleka iz cisterne vimena. Zato se stres mora smanjiti što je više moguće. Krave kojima se pušta muzika, po istraživanju iz 2001. proizvode do 3% više mleka od onih koji su izloženi samo svakodnevnim zvucima iz štale. 3% nije malo, naročito ako se zna da se pri povećanju od samo 1% ostvaruju značajni ekonomski dobici.

Koju muziku krave preferiraju?

Kravama su puštane različite melodije, različitog tempa i brzine. Muzika im je puštana 12 sati dnevno, od 5 ujutru do 5 popodne, a ceo ogled je trajao 9 nedelja. Najbolji rezultati su utvrđeni kada je puštana muzika sporijeg tempa. Ovo dokazuje da muzika ne smanjuje samo nivo stresa kod ljudi, već i kod životinja, i to najverovatnije preko istih mehanizama. Muzika deluje umirujuće na krave, jer se one navikavaju na spori i konstantan ritam melodije. Samim tim, lučenje oksitocina je normalno, što utiče i na mleko.

Kako je rečeno, ovo istraživanje je sprovedeno, sada već davne, 2001. godine. Od tada, nisu nastavljena detaljnija naučna istraživanja, ali je u praksi sve zastupljenija ova "terapija muzikom".

Iskustva iz prakse

Iskustva sa terena pokazuju da su krave mirnije i produktivnije kada im se puštaju određene melodije.

Neki od časopisa i internet portala koji se bave stočarstvom su otišli čak toliko daleko da su napravili čitav set pesama za mlečne dame. Tako, na "štalskim top-listama" najviše su kotirani REM sa pesmom Everybody Hurts, zatim Areta Fenklin, Simon and Garfunkel, Lou Reed, Enya, ali i Mocart, Betoven i Hajdn. Autori ovih top lista garantuju uspeh kada se puštaju pesme ovih izvođača i kompozitora.

Radio-drama umesto muzike?

Na jednoj farmi u Kentu, u Engleskoj su kravama puštali radio-dramu. I to, ni manje ni više, već "Vesele žene Vindzorske" Vilijema Šekspira. I rezultati su bili odlični. Izgleda da je ova komedija uticala na krave, jer su se na farmi povećali prinosi mleka.

Svakako da je u ovakvim štalama zabavnije i radnicima i životinjama koje se tamo nalaze. Ukoliko i vi imate "muzikologe" koje muzete, javite nam šta vole da slušaju.

Foto: pixabay.com;Jedidja


Tagovi

Mleko Krave Izmuzište Stres Hormoni Oksitocin Muzika Štala Proizvodnja mleka


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer