Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 16.07.2016. 12:00

Na svom gazdinstvu objedinio tri rase goveda

Goran Ristivojčević bavi se proizvodnjom mleka, a osim dobrim stočnim fondom, ovaj domaćin može da se pohvali i modernim objektima u kojima boravi njegova stoka. Evo kako uspeva u ovom poslu.

  • 935
  • 41
  • 0

Svileuva je najveće selo u opštini Koceljeva, a može da se pohvali sa preko 500 poljoprivrednih gazdinstava, što je u današnje vreme veoma respektabilna brojka.

Jedan od izuzetno uspešnih poljoprivrednika u tom mestu je i Goran Ristivojčević koji se bavi proizvodnjom mleka, a osim dobrim stočnim fondom, ovaj domaćin može da se pohvali i modernim objektima u kojima njegova stoka boravi. U svojoj proizvodnji odlučio se na sve tri rase goveda: simentalac, crni i crveni holštajn. Kako kaže - svaka rasa ima svoje prednosti i smatrao je da će odlično objediniti proizvodnju ukoliko sve tri ove rase budu zastupljene na njegovom gazdinstvu.

Na kvalitet i mlečnost utiče nekoliko faktora, a pre svega zdravlje grla, uslovi držanja i ishrana. Većinu hrane za stoku ovaj domaćin uspe sam da proizvede, prema njegovim rečima nekih 90%, dok ostatak kupuje, najviše lucerku jer ona slabo uspeva u ovim krajevima, a svakodnevno je potrebna kravama.

Moderna štala, koju je izgradio 2012. godine, olakšava mu rad, ali i higijenu goveda podiže na viši nivo. Naročito dobrim potezom smatra traku za izđubravanje, a kako bi poradio dodatno i na kvalitetu mleka, u procesu je i montaža mlekovoda, da ništa ne bude prepušteno slučaju. Jedan je od retkih proizvođača koji je zadovoljan cenom mleka - delom zbog kvaliteta, a delom zbog stimulacija koje mu isplaćuje mlekara.

Kakvi su planovi ovog domaćina kada je reč o osavremenjavanju proizvodnje, kao i to zašto je dosada sve nabavljao bez kredita, odnosno isključivo od ušteđevine, saznajte u video prilogu:


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Govedarstvo Krave Svileuva Goran Ristivojčević Hrana za stoku Proizvodnja mleka


Partner