Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetomir Aničić
  • 31.07.2015. 18:00

Nagrađivani poljoprivrednik o stanju u oblasti

Naši poljoprivrednici su danas u teškoj ekonomskoj situaciji, kako zbog čestih suša tako i zbog ekonomske krize. Ipak, poljoprivreda kao delatnost pruža neslućene mogućnosti.

  • 245
  • 11
  • 0

Jedan od najboljih uzgajivača krava u Obrenovcu, Svetomir Aničić, svake godine potvrđuje svoje uspehe na opštinskoj izložbi goveda. Redovno je među onima koji osvajaju nagrade.

Osvojene brojne nagrade i priznanja

Kako i sam kaže, od malih nogu bavi se poljoprivredom, a osim opštinskih izložbi na kojima osvaja nagrade, nagrađivan je i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. "Od malih nogu se bavim poljoprivredom, zato i nisam hteo da idem od kuće, jer sam voleo poljoprivredu", ponosno započinje svoju priču Svetomir Aničić. "Na sajmu u Novom Sadu učestvovao sam pet godina, dva puta sam bio nagrađivan, 2005. i 2008.godine. 2005.godine osvojio sam srebrnu medalju sa kravama simentalske rase, a 2008. sa junicom bronzanu medalju. Na izložbi u Obrenovcu učestvujem od 2005.godine, a ove godine sam osvojio prvo mesto u prvotelkama, i treće u kategoriji krava simentalske rase", objasnio je Aničić.

Simentalke
Krave simentalske rase

U svom domaćinstvu u Ušću, gaji 20 krava i deset priplodnih junica. "Ukupno imam trideset i dva grla, sedamnaest krava je na muži, a njih devetnaest treba da se tele. Od podmlatka imam četiri steone junice, dve krave za osemenjavanje i šest letošnjih teladi, jedna junica je za prodaju. Na nagovor unuka pre tri godine kupio sam dve ovce i za tri godine izrodilo se njih trinaest, četrnaest komada", ističe Aničić.

Razvoj stočarstva zahteva velika ulaganja

Da bi stočarstvo u Obrenovcu bilo razvijeno potrebna su velika ulaganja, zato je broj takvih domaćinstava poput ove porodice sve manji. Ipak, Aničić je zadovoljan subvencijama koje dobija od gradske opštine Obrenovac. "Opština je dala u martu mesecu bezkamatne kredite kao pomoć za letnju setvu. Inače su davali i subvencije za mleko, koje su zbog nedostatka para prestali da isplaćuju. U suštini, možemo biti zadovoljni sajmovima koji se ovde organizuju, veliki su to novci i Opština nema mnogo para, nagrade su solidne, putni troškovi pokriveni, a da li ćemo dobiti nagrade zavisi od grla koje imamo te godine."

Država ne ulaže dovoljno u poljoprivredu

tele simentalke
Tele simentalske rase

Ipak, pedesetsedmogodišnji poljoprivrednik iz Ušća veruje da naša država ne ulaže dovoljno u poljoprivredu. "Država ne vodi dovoljno računa o poljoprivredi. Nama je još ostala ta grana koja može da nas spasi. Na Zapadu se odvaja 60% za poljoprivredu, a kod nas gotovo ništa. Pre neki dan sam dobio drugu ratu premije za mleko, subvencije za krave još nisu stigle, a premije za mleko idu u četiri kvartala, dok je država isplatila tek drugi kvartal. Kada saberemo sva ulaganja dobijamo pozitivnu nulu, nema tu neke velike zarade, jedino si svoj na svojoj zemlji", zaključio je Aničić.

Aničići su uporna, vredna i marljiva porodica u kojoj se svi bave poljoprivredom. Na domaćinstvu u Ušću, osim Svetomira u poslu mu pomažu supruga, sin i snaha, a troje malih unučadi dođu kao ispomoć. Na ukupno trideset hektara zemlje Aničići proizvedu sedamdeset hiljada litara mleka godišnje.


Tagovi

Stočarstvo Obrenovac Simentalke Uzgoj junica Sajmovi Svetomir Aničić Imlek Ušće Poljoprivredni sajam Novi Sad


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

470


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 429

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃