Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova stočnog fonda
  • 16.09.2015. 09:00

Obnavlja se stočni fond uništen u poplavama

Vlada Srbije je usvojila dva programa pomoći za poplavljena područja u ukupnom iznosu od oko milion evra, a ove nedelje biće završen Nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda i to je prvi put da Srbija dobija sistemski zakon u ovoj oblasti.

Foto: depositphotos.com
  • 107
  • 4
  • 0

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević izjavio je da je Vlada Srbije usvojila dva programa pomoći za poplavljena područja u ukupnom iznosu od oko milion evra i najavio da će ove nedelje biti završen Nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda, i to je prvi put da Srbija dobija sistemski zakon u ovoj oblasti.

Prilikom obilaska farme Mihaila Dragačevca u Belom Polju kod Obrenovca, kome je vladina Kancelarija dodelila dva miliona dinara za obnovu stočnog fonda uništenog u prošlogodišnjim poplavama, Blagojević je objasnio da prvi vladin program predviđa otklanjanje posledica od poplava na poljoprivrednom zemljištu, a drugi sadrži pomoć za stočare čija su grla uništena u poplavama.

Za obnovu stočnog fonda 50 miliona dinara

Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenih područja će za obnovu uništenog stočnog fonda izdvojiti oko 50 miliona dinara koliko je potrebno za nabavku oko 5.000 grla sitne i krupne stoke. "Ono što mora da se uradi ubuduće, to je da uvek dočekamo spremni krizne situacije kao što su prirodne nepogode", najavio je Blagojević i dodao da se trenutno u Srbiji izvode radovi na zaštiti od izlivanja rečnih tokova u Kolubarskom basenu i drugim područjima u Srbiji, a ukupna vrednost tih radova je oko 70 miliona evra.

Ovom prilikom Blagojević je objasnio da je svaki dinar uložen u prevenciju, ravan sedam dinara koliko mora da se uloži za naknadu štete od poplava, ocenjujući da prevencija mora da bude jedan od priopriteta u godinama koje dolaze te dodao da su 2014. i 2015. bile godine obnove od poplava, a svaka naredna biće godina prevencije.

Poplave u Obrenovcu uništile 350 tona stočnog fonda

Predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković rekao je da se oštećenim poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji isplaćuje tržišna cena za nabavku stoke i to po 5.000 dinara za nabavku prasića do 120.000 dinara za kupovinu krupne stoke i najavio da će u narednih nekoliko nedelja sva registrovana poljoprivredna gazdinsta na teritoriji Obrenovca direktno na račun dobiti novac za nabavku sitne i krupne stoke, koja je stradala u poplavama. Čučković je napomenuo da je prošlogodišnjijm poplavama na teritoriji Obrenovca uništeno je 350 tona stočnog fonda.

"Institut "Jaroslav Černi" za nekoliko meseci će završiti studiju o merama zaštite od poplava na teritoriji Obrenovca", rekao je Čučković i izrazio podšku vladinim naporima da sistemski uredi mere prevencije u borbi pritiv elementarnih nepogoda.

Dragačevac je podsetio da je u prošlogodišnjim poplavama stradalo 15 tovnih bikova na njegovom gazdinstvu koje zauzima 3,5 hektara i najavio da, zahvaljujući ispunjenom obećanju vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, priprema nabavku silaže i 20 grla stoke.

Foto: depositphotos.com; NataliGlado


Izvori

Tanjug


Tagovi

Obnova stočnog fonda Poplave Marko Blagojević Mihail Dragačevac Pomoć stočarima Šete od poplava Miroslav Čučković Krupna stoka Prasići Institut Jaroslav Černi Obrenovac Stoka Poplavljena područja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta