Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz goveđeg mesa i mleka
  • 21.09.2016. 08:00

Od danas nesmetan izvoz govedine u BiH

Dokument su nakon bilateralnog sastanka u Palati Srbija, potpisali ministar Nedimović i ministar Mirko Šarović koji je predvodio delegaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

  • 316
  • 30
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je nakon jučerašnjg sastanka sa delegacijom Bosne i Hercegovine izjavio da će od danas ponovo biti dozvoljen izvoz goveđeg mesa, prerađevina od goveđeg mesa i mleka iz Srbije u BiH, a kako je rekao, uskoro će biti omogućen i izvoz žive stoke, nakon usaglašavanja tehničkih detalja.

Ministar Nedimović je nakon potpisivanja Memoranduma o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, izjavio da više neće biti problema sa izvozom goveđeg mesa. Dokument su nakon bilateralnog sastanka u Palati Srbija, potpisali ministar Nedimović i ministar Mirko Šarović koji je predvodio delegaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pohvale Srbiji za doprinos u borbi protiv nodularnog dermatitisa

Ministar Nedimović je zahvalio Šaroviću na inicijativi za rešavanje tog pitanja. On je istakao da je Srbija kao država na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila pohvale za preduzete mere u borbi protiv nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda. Nedimović je naveo da je Srbija pohvaljena što je zaštitila evropski prostor od daljeg prodiranja bolesti. "Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini", istakao je Nedimović, dodavši da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju.

BiH najveći partner Srbije na prostoru CEFTA

Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, pa ni tu neće biti prepreka za trgovinu. "BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 miliona evra. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini od preko 350 miliona evra, a na današnjem sastanku smo upravo imali dogovor da se naprave kvalitetne procedure kako bi nesmetano funkcionisala razmena u oblasti poljoprivrede", rekao je Nedimović.

Neophodno raditi na usaglašavanju procedura veterinarskih inspekcija

On je takođe dodao da će se raditi i na daljem usaglašavanju procedura koje se tiču veterinarske inspekcije. Ministar je podsetio na to da će otvaranje dva dodatna granična prelaza ubrzati i olakšati trgovinu između dve zemlje, pa tako i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ministar Šarović je naveo da se očekuje da nakon zasedanja Lisabonske konferencije ove sedmice, bude dozvoljen i izvoz živih goveda iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Šarović je rekao i da su usaglašena sva sporna pitanja u vezi sa izvozom pilećeg mesa iz BiH u Srbiju, te ni tu više neće biti barijera.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Meso Izvoz Uvoz Srbija Bosna i Hercegovina Ministarstvo Poljoprivreda Govedina Mleko Branislav Nedimović Mirko Šarović Memorandum Dokument Goveđe meso Pileće meso


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.