Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 08.05.2016. 18:00

Održana XX opštinska izložba ovaca u Svrljigu

U Svrljigu održana XX opštinska izložba ovaca. Kakvi su utisci i koji su zaključci donešeni?

  • 686
  • 80
  • 0

U Svrljigu je u četvrtak, 05.05.2016. održana izložba ovaca svrljiške pramenke.

Ova izložba je jubilarna, dvadeseta, a organizator je osnovna odgajivačka organizacija Agrarservis Tim iz Niša, dok je pokrovitelj opština Svrljig.

Ovnovi na odmoru
Ovnovi na odmoru

Ove godine u kategoriji ovaca izložena je 21 kolekcija, odnosno oko 105 ovaca, u kategoriji dviski izloženo je 6 kolekcija - 30 grla, a u kategoriji ovnova 22 grla. Sva izložena grla su rase svrljiška pramenka. Pored ovaca, na izložbi su revijalno bile izložene i po jedna kolekcija balkanske koze i alpine.

Komisiju za ocenjivanje su sačinjavali Frida Bauman (Savez udruženja odgajivača ovaca i koza Srbije), Nevena Maksimović (Institut za stočarstvo) i Jelica Petrović (Selekcija Jug). Komisija je imala veoma težak zadatak da oceni grla i odredi najbolje. Ocenjivao se eksterijer dviski, ovaca i ovnova, ali i mlečnost ovaca. Nakon pregleda grla dugo je trajalo većanje o pobednicima, i nijanse su odlučile pobednike.

Dodeljene brojne nagrade

Balkanske koze
Balkanske koze

Za najveći broj grla nagradu je dobio Mališa Nikodijević iz Drajinca, koji uzgaja 135 grla ovaca.

U kategoriji mlečnosti, treću nagradu je dobila Savić Biljana iz Svrljiga, sa prosečnom mlečnošću ovaca 0,8 litara. Druga nagrada je pripala Stanojević Milanu iz Svrljiga, sa prosečnom mlečnošću ovaca 0,9 litara. Ovogodišnji pobednik u kategoriji mlečnosti je Stanojević Milan, čije ovce prosečno daju 1 litar mleka na dan.

U kategoriji dviski, treću nagradu je dobio odgajivač Mladenović Vilotije iz Željeva, drugu nagradu je dobio Ivković Hristivoje iz Drajinca, dok je komisija najbolje ocenila kolekciju dviski odgajivaća Arsić Radovana iz Grbavča.

Proglašenje pobednika
Proglašenje pobednika

U kategoriji ovaca, treće mesto je zauzela kolekcija odgajivača Ivković Živka iz Svrljiga, drugo mesto je dodeljeno Srđanu Vasiću iz Beloinja, dok je najbolje ocenjena kolekcija Stanojević Milana iz Svrljiga.

U kategoriji ovnova treću nagradu je dobio ovan vlasnika Vučković Slavoljuba iz Svrljiga, drugonagrađeni je ovan u vlasništvu Milenković Dejana iz Plužine, dok je prvu nagradu dobio ovan odgajivača Jovanović Hranislava iz Plužine.

Organizatori su se potrudili da sve prođe u najboljem redu, i pokazali posetiocima da ova mala opština itekako ima šta da ponudi. Komisija je zaključila da je svrljiška pramenka izuzetno bitna za održivo ovčarstvo Srbije, i da izložbe kao što je ova pokazuju da imamo veliki potencijal u gajenju ove rase, ali da istovremeno služe za edukaciju i međusobnu razmenu iskustava, i ohrabruju odgajivače da nastave sa gajenjem ove izuzetno vredne rase ovaca.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Izlozba Ovce Svrljig Ovan Dviske Koze Ovcarstvo


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.