Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje ovaca
  • 28.04.2016. 15:00

Ovčarstvo - od hobija do ozbiljne proizvodnje

Nikola Trebenčin je posle gubitka posla počeo intenzivnije da se bavi ovčarstvom. Danas mu je ta grana stočarstva glavni izvor prihoda.

  • 1.061
  • 45
  • 0

Selo Dolovo poznato je po ovčarstvu, a nekima ta grana stočarstva predstavlja osnovni izvor prihoda. Sticajem okolnosti Nikola Trebenčin ostao je bez posla, a pošto se ovčarstvom njegova porodica bavila duži niz godina, odlučio je da se potpuno posveti toj proizvodnji i danas mu je ona osnovni izvor prihoda.

Nikola kaže da mesečno na ovaj način obezbedi prihode od 35-40 hiljada dinara. U vreme kada je ostao bez posla imao je 20 ovaca, a danas njegovo stado ima 100 grla, što mu je i bio cilj. Trebenčin gaji ovce rase cigaja, prilagođene našim vremenskim uslovima. One mogu tokom cele godine da budu na pašnjacima, suncokretištima i kukuruzištima.

Svoje stado tera na malo udaljeniji pašnjak jer se događalo da se u blizini sela ovce otruju ostacima semena koje neodgovorni ratari, nakon setve, jednostavno bace pored puta.

Međutim, to nisu jedini problemi na koje ovaj domaćin nailazi. U sledećem video prilogu on govori o administrativnim problemima kao jednoj od prepreka širenju proizvodnje, načinu na koji je cela porodica uključena u proizvodnju, kao i ceni ovčijeg mesa. Poljoprivredni savetodavac uputio je Nikoli i savet kako povećati proizvodnju mleka i sira, odnosno kako ostvariti i veće prihode.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Nikola Trebenčin Ovčarstvo Cigaja Administracija Ovčije meso Pašnjaci


Partner