Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svrljiška pramenka
  • 04.06.2016. 17:00

Pehar za svrljišku ovcu

Čuvanjem autohtonih rasa i tradicionalnim stočarstvom mogu se postići odlični rezultati. Nikodijevići su generacijama posvećeni svrljiškoj pramenki a nedavno su za svoj trud i rad nagrađeni peharom Novosadskog sajma.

  • 2.013
  • 388
  • 0

Prošle godine posetili smo Nikodijeviće, koji čuvaju svrljišku rasu ovaca u selu Kopajkošara kod Svrljiga. Danas smo ponovo u njihovom domaćinstvu, u kome žive tri generacije stočara, a najmlađi je naš sagovornik, tridesetpetogodišnji Ivan. Povod za ovu posetu je nagrada na nedavno održanom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Prvo učešće na sajmu

Nikodijevići se, kako kažu, ovčarstvom bave oduvek i ostali su dosledni svrljiškoj rasi. Ovo im je bilo prvo učešće na Novosadskom sajmu, a odlazak je inicirala Opština Svrljig. Iako ovogodišja konkurencija nije bila velika, oni i te kako imaju razloga da budu zadovoljni postignutim uspehom.

"Ovo je moje prvo učešće na Novosadskom sajmu, izlagao sam kolekciju od pet ovaca i ovna. Ocenjene su kao prva, A klasa, vrednovan je izgled i kvalitet ovaca. Posebnog motiva za učešće nije bilo, hteo sam da vidim kako izgleda učestvovati na tako velikom događaju. Predlog za učešće je stigao iz matične službe, a troškove transporta, svih analiza i dozvola platila je Opština Svrljig", priča nam Ivan.

Ova autohtona rasa predstavlja blago jugoistočne Srbije

Svrljiška ovca je autohtona rasa ovaca stvorena u Svrljigu i gaji se uglavnom na području jugoistočne Srbije kao najrašireniji soj pramenke. Po fizičkim karakteristikama, ovce su krupne i dugorepe sa crnim tačkama na glavi i nogama i sa karakterističnom ćubom na čelu. Proizvodi dobijeni od svrljiške ovce su visokokvalitetni, podjednako je dobra za proizvodnju mleka, mesa i vune. Meso je prepoznatljivog blagog ukusa, a svrljiško jagnje za ljubitelje jagnjećeg pečenja predstavlja poseban specijalitet.

"Naša grla su skoro po svemu prosečna, možda po težini premašuju prosek, jer su ovce teške od 65 do 80 kg, ovnovi i preko 100 kg. Mlečnost po ovci je oko 1l dnevno, što u velikoj meri zavisi od ishrane. Nedavno su stigli i rezultati analize mleka, masnoća se kreće od 6 do 12%,a proteina ima od 3,0 do 3,7%. Procenat bližnjenja je ove godine iznosio oko 70%. Jagnjad za 2 meseca dostignu težinu od 25 kg, a ako su blizanci treba im oko 2,5 do 3 meseca za tu kilažu. Uzgoj je usmeren ka proizvodnji priplodnih grla, a samo manji broj ide na klanje", objašnjava Nikodijević.

Snaga i volja da se očuva stado

Ovce su leti na ispaši, zimi na senu i oko njih svakodnevno ima posla.Tri generacije Nikodijevića vredno rade kako bi se iskoristio potencijal rase i postigli odlični proizvodni rezultati. Deda Jezdimiru, koj je zakoračio u devetu deceniju života još uvek nije teško da stado od tridesetak ovaca svakodnevno izvodi na ispašu.

"Porodično smo posvećeni ovčarstvu, radimo deda, otac i ja. Inače, deda Jezdimir je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, ima 82 godine, ali snage i volje kao da ima 20 godina i najzaslužniji je za uspeh", ispričao je Ivan na kraju razgovora.

Opština Svrljig je pokroviteljstvom odlaska na Novosadski sajam pružila doprinos u promociji svrljiške pramenke i tradicionalnog stočarstva ovog kraja. Za Nikodijeviće pehar na ovogodišnjoj manifestaciji pretstavlja potvrdu da su na dobrom putu ali i motiv da u bodućnosti budu još bolji.


Foto prilog


Tagovi

Svrljiška pramenka Novosadski sajam Svrljiško jagnje Ivan Nikodijević Svrljig Tradicionalno stočarstvo


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta